Geen gevaar op de weg

Zelfs in zijn degelijkste blauwe pak blijft Ruud de verkoper zichtbaar die na een geslaagde deal in het cafe zijn vingertje een keer extra rond laat gaan. Bij de bestuursrechter beweert hij echter vol vuur dat hij al een jaar niet meer drinkt.

Na een rijk besprenkeld zakendiner werd Ruud werd ruim een jaar geleden aangehouden op weg naar huis vanuit een restaurant in zijn woonplaats. Hij moest blazen en blies ruim 700, drie keer meer dan is toegestaan. Dat is al een dure grap wanneer het de eerste keer is. Voor Ruud was het de tweede keer binnen vijf jaar. Hij moest direct zijn rijbewijs inleveren.

pakkans

Rechters rijden ook auto en ze weten dat de pakkans klein is. Iemand die gepakt wordt, gaat vaker de fout in, luidt het gangbare idee. Verder gaan rechters ervan uit dat een normaal mens zo’n bekeuring niet snel vergeet. Recidivisten krijgen daarom een forse straf. Ruud moest een half jaar geleden bij de politierechter verschijnen. Daar deed hij het verhaal dat hij zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn bedrijf in kantoorartikelen. Een groot aantal werknemers is afhankelijk van zijn rijbewijs. Een politierechter is daar vaak wel gevoelig voor. Die rechter kan dan een iets hogere geldboete en een iets kortere rijontzegging opleggen zodat het bedrijf niet teveel schade oploopt. Ruud kreeg snel na die uitspraak zijn rijbewijs terug en kon weer de weg op.

ongeschikt

Maar het Centraal Burau Rijvaardigheidsbewijzen heeft daar lak aan. Het CBR heeft een eigen beleid. Iemand die boven de 550 blaast, moet op cursus. Op die cursus heeft Ruud een paar jaar geleden al geleerd hoe erg en gevaarlijk dronken rijden is. Die cursus maakt ook vanwege de kosten, ongeveer zeshonderd euro, op veel deelnemers erg veel indruk. Bij Ruud is dan niet zo. Dan moet hij haast wel verslaafd aan de alcohol zijn, redeneerde het CBR. Ze riepen hem op. Ze voerden een paar tests uit. Bij die test wordt het lange termijn en het korte termijn alcoholgebruik gemeten. En het CBR verklaarde Ruud ongeschikt om auto te rijden. Hij was zijn rijbewijs minimaal een jaar kwijt.

Daar valt eigenlijk niets aan te doen. Ruud stapte toch naar de bestuursrechter Zijn advocaat voert aan dat een ongekwalificeerde psychiater van een verkeerde datum is uitgegaan en hij eist snel het rijbewijs terug. Hij benadrukt dat Ruud een tijdje heeft gereden toen hij zijn rijbewijs terug had gekregen van de politierechter. Toen is er niets gebeurd. Dus hij is geen gevaar op de weg, redeneert de advocaat. De bestuursrechter kan echter in de handelwijze van het CBR geen fouten ontdekken en Ruud moet het nog een hele tijd zonder rijbewijs doen. (JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.