Drie dagen vliegen voor 83.000 euro

 

Eens groeiden de bomen tot in de hemel voor Norbert. Niets was te gek voor hem en zijn nieuwe vrouw. Het geld bleef binnenstromen in zijn bv’s en de toen 66-jarige Norbert gaf het met royale hand ook weer uit. Zo vertellen zijn voormalige personeelsleden later aan de politie. Norbert had op dat moment al vijftien jaar een vliegschool en hij was van onbesproken gedrag. Toch staat hij nu -zes jaar later- voor de rechter.

Er ging namelijk wel van alles mis met zijn andere zakelijke activiteiten zoals een ballonvaartcentrum. Er waren honderdduizenden euro’s nodig om de gaten op te vullen. Norbert haalde dat geld uit de lesgelden voor zijn vliegschool. Zijn school leidde piloten op in Amerika. Die piloten betalen steeds in grote bedragen cursusgeld vooruit. Norbert haalt het geld uit dat fonds en zoals iedereen begrijpt was dat geld een keer op.

De eerste slachtoffers zijn de piloten in Amerika. Ze mogen niet meer vliegen omdat Norbert de rekeningen niet betaald heeft. Ze zijn onverzekerd en ze worden uit hun hotels gegooid. De ouders van zes piloten lappen nog eens honderdduizenden euro’s om hun kinderen een diploma te bezorgen. De curator doet aangifte wegens faillissementsfraude. De ouders en de piloten doen aangifte van oplichting. Norbert heeft ze nog een miljoen euro laten betalen terwijl hij wist dat hij al failliet was. Een van de jongens heeft 83.000 euro betaald en daar welgeteld drie dagen voor gevlogen.

De ouders zijn op alle zittingen. Ze willen hun miljoenen terug, maar Norbert betaalt niets. Zoals veel verdachten van economische delicten probeert Norbert met warrige verhalen en ingewikkelde berekeningen zijn onschuld te bewijzen. Zoals vaak in dit soort zaken wordt de zitting steeds verdaagd en hij heeft Norbert ook nog een dure advocaat die daar een meester in is. De gloriedagen van Jan Boone zijn een beetje voorbij maar hij weet deze zaak nog twee keer drie maanden te rekken.

De inmiddels 74-jarige Norbert is nog nooit veroordeeld en geen rechter stuurt een bejaarde man zonder strafblad naar de gevangenis. Hoe langer de rechtszaak duurt hoe korter de werkstraffen. Dat weet Boone heel goed. Hij krijgt het zelfs voor elkaar om zonder medische verklaring na een jaar weer uitstel te vragen omdat zijn client last zou hebben van Afasie. De specialist wilde geen medische verklaring afgeven omdat de rechtbank zelf wel zou weten wat Afasie is, durft Boonen te beweren. De rechtbank wijst dat af.

Eigenlijk is zijn verdediging heel simpel. Het was geen oplichting maar een liquiditeitsprobleem. Wanneer die ouders niet waren gestopt met betalen dan had de vliegschool gewoon verder gekund. Dan was er helemaal niets aan de hand geweest. Het lijdt tot gesis en woedende blikken op de tribune. De officier eist 200 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijk. Boone draait zijn verhaal af, maar mag in zijn handen knijpen met zo’n eis.

De rechters nemen de eis over. De gedupeerden kunnen met dit vonnis in de hand naar de civiele rechter een vonnis halen in de hoop dat ze Norbert daar nog mee kunnen plukken. Norbert zal ongetwijfeld in hoger beroep gaan en of de oude man zijn werkstraf ooit zal uitvoeren, is zeer de vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.