Een bijzondere uitspraak

 

‘Deze man moet worden gestopt. Hij is dit keer zelfs al in de gevangenis begonnen met het plegen van misdaden’. Het openbaar ministerie heeft het heel erg gehad met de 38-jarige Bruno. En ook officier Van Thiel die nooit verlegen zit om een groot woord of een hoge eis, is het helemaal zat. Het openbaar ministerie in Utrecht heeft de afgelopen vier jaar bijna vijftien jaar gevangenisstraf en tbs tegen Bruno geëist. Rechters op allerlei verschillende plekken in Nederland hebben daar in totaal vijfeneenhalf jaar van opgelegd.

De zwijgzame Bruno oogt stoïcijns. Maar achter dat masker verschuilt hij zijn zwakbegaafdheid. Hij heeft een lang strafblad met zware delicten. Vier jaar geleden eiste een officier zes jaar wegens poging tot moord. In hoger beroep kreeg Bruno anderhalf jaar. Drie jaar geleden pleegde hij een overval op een alleenstaande bejaarde vrouw waarvan hij wist dat ze geld in huis had. Om die overval ging hij vier jaar de cel in en het openbaar ministerie wil dat hij daar niet meer uitkomt.

Tijdens zijn gevangenschap ging zijn vriendin ervandoor met zijn beste vriend. Hij belt ze allebei helemaal suf en bedreigt ze steevast met de dood. Hij heeft de pech dat alle gesprekken in de gevangenis worden opgenomen. En daarom is er ook nog direct bewijs voor de bedreiging van het schoolhoofd van zijn zoontje. Bruno dreigde dat hij de school wel even in brand zou komen steken, wanneer zijn zoontje niet op bezoek zou mogen komen.

Officier Van Thiel tilt nog veel zwaarder aan een moordplan dat Bruno zou hebben geregeld. Bruno zou een Poolse medegevangene hebben geworven om de nieuwe vriend zijn vrouw om te brengen. Die Pool heeft dat verhaal aan de gevangenisleiding verteld. De Pool zou een plattegrond van het chalet waar de lovebirds wonen. Dat zou hij gekregen via de broer van Bruno die op de bezoekerslijst van de Pool was geplaatst. De officier vindt dat voldoende bewijs voor een poging tot uitlokking van liquidatie en eist twee jaar en tbs. Tbs betekent in feite levenslang.

Nu is Nederland in een land waarin we er toch vanuit mogen gaan dat de zaken in werkelijkheid zo zijn gegaan als onze officieren van justitie dat op de zitting neerzetten. De advocaten zijn ervoor om te controleren of die feiten ook juridisch hard te maken zijn. Wanneer officier Van Thiel zegt dat er zeker nieuwe slachtoffers wanneer Bruno vrijkomt, moeten we dat heel serieus nemen. Want deze officier zegt dat niet om een rechtszaakje te winnen, maar om de maatschappij te beschermen.

De rechtbank doet dat echter niet. Advocaat IJsseldijk schreeuwt eerst moord en brand over de opgenomen telefoongesprekken. Dat mag helemaal niet zegt hij. Hij vindt bovendien dat de verklaring van de Pool in de prullenbak moet. Omdat de verdediging de Pool niet heeft kunnen horen, want de man was spoorloos. De rechtbank is het op die punten met de advocaat eens. Zonder die liquidatieplannen blijven er alleen twee bedreigingen over. Daarvoor legt de rechtbank vier maanden cel op. Dat vindt de rechtbank in het vonnis eigenlijk nog veel. Maar het is wel heel weinig vergeleken met de opvattingen van de officier van justitie.

JPU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.