Foutje Bedankt

In de week waarin Lucia de B. het nieuws beheerste, ging ook de zaak de mist in tegen de 40-jarige Mohammed I. die twee achtereenvolgende vriendinnen zou hebben mishandeld. Er ging iets mis met het uitbrengen van de dagvaarding. Dat gebeurt niet zo vaak meer. De glorieuze jaren voor de advocatuur waarin de ene zaak na de andere sneuvelde omdat er kleinigheden mis waren met de dagvaarding liggen ver achter ons. Dat is allemaal dichtgetimmerd. Op dit moment mag een officier zelfs na het pleidooi van de advocaat nog veranderingen aanbrengen in de dagvaarding. Dat betekent eigenlijk dat de advocaat die een foutje ziet het best zijn mond kan houden in de hoop dat de rechter het ook ziet en zaak naar de prullenbank verwijst.

Op dit moment loopt erin Utrecht een moordzaak waarin levenslang is geëist. De verdachten zijn afgeluisterd en een bevel daartoe ontbrak. Volgens de officier is dat een klein administratief foutje waaraan geen gevolgen hoeven te worden verbonden. Meestal wordt er in dit soort gevallen strafvermindering toegepast. Dat kan nog een leuk klusje worden voor de rechters. Hoe haal je twee jaar af van levenslang?

Zo erg is het allemaal niet bij Mohammed. Zijn eerste ex vertelde dat ze tijdens haar zwangerschap door Mohammed in de buik was getrapt. De volgende ex zou zelfs met een deegroller op haar hoofd zijn geslagen. De zaak werd onderzocht en de officier besloot dat Mohammed voor de rechter moest verschijnen.  Op dat moment moet een verdachte een berichtje krijgen dat hij wordt vervolgd of er moet binnen twee maanden een dagvaarding op de mat liggen.

De officier liet die termijn verlopen. Dat was nog niet zo erg. De officier kreeg van de rechtbank een nieuwe en laatste termijn. Binnen twee dagen moest er een nu echt een dagvaarding worden betekend. Dat lukte eigenlijk ook wel. Binnen twee maanden stond er een postbode met een aangetekende brief bij Mohammed voor de deur. Maar vreemd genoeg was Mohammed niet thuis en haalde hij die post niet op. Dat is op zich geen probleem. De dagvaarding kan betekend worden in de rechtbank en dan kan de zaak voorkomen. Maar precies op het moment dat de brief in het postkantoor lag, verliep de termijn. 

In die periode had het openbaar ministerie verlening kunnen aanvragen. Maar nu de termijn is verlopen, is dat dodelijk. Raadsman Harrold Veen staat al glunderend op de gang. Hij heeft in de rekestenkamer deze zaak eigenlijk al gewonnen. De officier vroeg daar een nieuwe termijn. Die kreeg de officier niet want dat mag maar een keer. Nu in de rechtbank eist Veen dat de officier niet ontvankelijk wordt verklaard.

De officier doet nog haar best ze heeft een leuk verhaal. Ze betoogt dat het openbaar ministerie zijn best heeft gedaan en dat Mohammed de boel heeft gesaboteerd door zijn post niet op te halen. Daar heeft ze natuurlijk helemaal gelijk in. Maar het openbaar ministerie had er beter op kunnen anticiperen dat Mohammed zo slim zou zijn. De rechters geven de advocaat gelijk, Mohammed ontspringt de dans. Een schrale troost voor de slachtoffers is dat we mannen die hun vrouw slaan, meestal snel weer terugzien in de rechtbank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.