Twee keer levenslang

Hoewel iedereen in de rechtszaal al weet dat de voordeur niet open zal gaan, is het toch erg spannend om Lenard en Cartney met getrokken pistool in de richting van een huis te zien lopen. Deze beelden van een beveiligingscamera zijn al uitgezonden in Opsporing Verzocht, maar de aanwezigheid van de twee hoofdrolspelers in de rechtszaal voegt veel toe. De bewoners van het huis doen niet open. Die mensen weten op dat moment zelf nog niet hoeveel geluk ze hebben, want Lenard en Cartney hebben een week eerder iemand vermoord.

vrij

Lenard kon op dat moment theoretisch eigenlijk niet eens vrij zijn, want in 2003 was hij tot negen jaar cel veroordeeld. Maar dan kom je na zes jaar vrij. En dan ga je samen met een vriend in Utrecht cocaïne kopen en dan neem je een pistool mee. In Utrecht pikken Cartney en Lenard in hun huurauto twee dealers op. Ze willen echter niet betalen. Een van de dealers vlucht weg. De andere dealer maakt ruzie en gaat er vandoor met de autosleutels. Cartney en Lenard achterhalen hem, trappen en slaan hem tegen de grond en Lenard schiet hem vervolgens dood.

Cartney wordt opgespoord via de huurauto en het pistool dat ze hebben verkocht. In de cel verkletst hij zich. Justitie luistert hem af en hij vertelt dat hij voor iemand anders zit. En zo wordt Lenard ook opgepakt.

document

Dat afluisteren heeft een hoop juridisch gedoe tot gevolg. Er ontbreekt namelijk een document. De officier had een schriftelijk bevel moeten geven. Er is wel een machtiging van de onderzoeksrechter. Dus er is niet veel aan de hand. Het is een administratief foutje vindt officier Van Veghel waar verder niet te moeilijk over moet worden gedaan. De officier eist levenslang.

De advocaten grijpen een van de weinige strohalmen waar ze zich aan vast kunnen houden in deze zaak. Zijn advocaat betoogt dat Lenard nooit opgespoord was, wanneer er niet was afgeluisterd. Hij wil nog een keer getuigen horen. De rechtbank wijst dat af. De advocaten wraken de rechtbank en dat wordt tot ieders verrassing toegewezen. De hele zaak moet over.

levenslang

Nieuwe rechters wijzen het verzoek van de advocaten toe. De officier die het foutje heeft gemaakt, moet persoonlijk worden verhoord. Die officier vertelt dat ze dacht dat ze het bevel wel had gegeven. De zittingsofficier vertelt dat hij door dit uitstel een half jaar na heeft kunnen denken, maar dat hij geen reden ziet om milder te zijn. Hij eist voor de tweede keer levenslang.

De rechtbank noemt het een begrijpelijke eis. De rechters vinden ook dat de twee verdachten niet geschaad zijn door het foutje van de officier. Ook de rechters denken dat Lenard een groot gevaar is voor de samenleving. Maar levenslang vinden ze te lang voor de pas 27-jarige Lenard. Hij krijgt dertig jaar en dat houdt dat men over twintig jaar eens gaat kijken of we al met hem aan de slag kunnen en of hij zijn vrijheid dan wel aan kan. Cartney krijgt zestien jaar.

lees ook:

7 mei 2012 Drie keer levenslang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.