Twee Afghaanse messen

foto jurgen

Een bedreigende situatie die geen bedreiging is

Door Jurgen Swart

´ Ik had de plek waar ik hem met mijn vuurwapen wilde raken al uitgezocht´. Dat schreef een agent  over de dag in de woning van de 41-jarige Albert en zijn gezinnetje. De politieman een ervaren wijkagent had zijn wapen al getrokken.

dochtertje

Albert is een grote logge reus die gezien zijn strafblad nog nooit een vlieg heeft kwaad gedaan. Maar Albert raakte psychisch zwaar in de knoop en hij werd opgesloten in een kliniek. Hij mocht weer naar huis maar haalde tegen alle regels in zijn dochtertje Jeanet van school. Zijn vrouw belde een vriendin en ze probeerden het kindje in veiligheid te brengen. ´Als jij Jeanet aanraakt, krijg je een mes tussen je ribben´, voegde Albert haar toe. Zijn vrouw belde de politie.

politie

Albert zat nog steeds met het mes in zijn handen toen de politie kwam. Hij stond op en liep in de richting van de agent. De wijkagent schrok zo dat hij zijn pistool trok. Hij was ervan overtuigd dat hij moest gaan schieten. Albert vertelt later op de rechtbank dat hij opstond en het mes wilde afgeven. De agent zag in die beweging een stekende beweging. De officier van justitie noemt het bedreiging.

excuses

Op de zitting vertelt Albert dat hij nooit van plan was om zijn vrouw iets aan te doen en die agent al helemaal niet. Hij heeft later nog zijn excuses aangeboden op het bureau. Zijn vrouw heeft haar verhaal later afgezwakt. Maar daar staat tegenover dat de vriendin ook heeft verklaard dat Albert dreigende taal uitsloeg.

De officier acht daarom bewezen dat Albert zijn echtgenote en de agent heeft bedreigd. De officier eiste drie weken voorwaardelijke gevangenisstraf en een verplichte psychiatrische behandeling. Ze noemt het een traumatische dag voor het hele gezin.

vrijspraak

Raadsman Nettenbreijers vraagt vrijspraak. De echtgenote zelf voelde zich helemaal niet bedreigd door Albert, stelt de advocaat. En ook de situatie met de agent is geen bedreiging vindt de raadsman. Hij vraagt bovendien twee messen terug die de politie in beslag had genomen. De officier is daar fel op tegen. ´Met die messen is een misdrijf gepleegd´, betoogt de officier.

De advocaat benadrukt dat deze messen overal te koop zijn en dat ze sentimentele waarde hebben voor Albert. Albert heeft de messen gekregen van zijn broer die in Afghanistan heeft gediend en daarom hebben die messen grote waarde vertelde de advocaat.

juridisch

Rechter Vermeulen acht de bedreiging van de echtgenote wel bewezen. Daarom legt de rechter twee weken voorwaardelijk op. Maar de rechter spreekt Albert vrij van het bedreigen van de agent. Hoewel ook de rechter moet toegeven dat de situatie zeer bedreigend moet zijn geweest. Maar dit is juridisch geen bedreiging, oordeelt de rechter. En door deze vrijspraak zijn de messen bij geen enkel misdrijf gebruikt. En Albert krijgt ze gewoon terug. (jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.