Wie goed doet ?

foto jurgen

Alleenstaande bejaarden zijn populair bij overvallers

Door Jurgen Swart

‘Vijf mannen die een 85-jarige man zwaar gewond in zijn woning achterlaten geen enkele recht op welk medeleven dan ook’. Dat heeft officier Ester Lodder op de van haar bekende ongezouten toon vanaf de eerste dag op ieder verzoek van de advocaten geantwoord. Voor officier Lodder is dit een zaak waar ze al haar professionele woede in kwijt kan. Die overval is ook meer dan gruwelijk.

krant

De buurvrouw van de 85-jarige Versluis deelt een krant met hem. Op maandagochtend doet de ondanks zijn leeftijd zeer kwieke Versluis niet open wanneer de buurvrouw haar krant komt halen. De vrouw schrikt en belt de politie. Ze heeft een sleutel en ze laat de politie binnen.

Binnen schrikken ze nog harder. Versluis ligt rochelend op de grond tussen twee uit elkaar geschoven bedden. Er zijn doeken en plastic zakken om zijn hoofd geboden. Hij ligt twee weken in coma. In de tussentijd doet de politie onderzoek. De zwaar onderkoelde Versluis heeft meer dan 24 uur op de grond gelegen en in die periode is er vanuit het gebied naar de mobiele telefoon van een stiefkleinzoon van de man ge-sms’t.

veelpleger

Die stiefkleinzoon is een 29-jarige voormalig drugsverslaafde veelpleger met de bijnaam Branie. Deze Branie is ooit een keer door zijn vader uit de problemen geholpen. Die vader heeft toen geld geleend van Versluis. Die geldlening heeft blijkbaar magische proporties aangenomen in het drugs verwarde brein van Branie. Hij heeft tegen de andere overvallers gezegd dat er altijd geld te vinden is in de woning van zijn opa. De overvallers zijn ervan overtuigd dat er 75.000 euro te vinden is in de woning van Versluis. Dat idee is nergens op gebaseerd want Versluis is totaal niet vermogend en heeft ook geen zwart geld.

Het is erg zielig voor deze behulpzame man dat zijn goede bedoelingen zo wreed afgestraft worden. Stiefkleinzoon Branie wil zelf ook meedelen wanneer ze succes hebben. De vier mannen gebruiken veel drugs voordat ze op pad gaan. Ze worden door Versluis zelf binnengelaten en gaan vier man sterk woning binnen. Ze mishandelen de bejaarde man afgrijselijk. Ze laten hem voor dood achter.

sms

Op de zitting wil niemand vertellen wie er geslagen heeft. Ze geven allemaal elkaar de schuld. Een van de vier overvallers heeft een sms’je gestuurd naar de tipgever Branie met de tekst: ‘het is niet gelukt’. Daarom hangt stiefkleinzoon ook. Zonder dat sms’je was er weinig tegen hem geweest.

De oude man komt na twee weken bij uit een coma. Zijn vrouw overleeft het niet. De vrouw die in een verpleeghuis woonde en door haar man werd verzorgd, is zo onder de indruk van de verwondingen van haar man dat ze van schrik en verdriet sterft. Versluis zit nu de rest van zijn leven alleen in een verzorgingstehuis.

De officier eist gemiddeld acht jaar cel. Officier Lodder herhaalt hoe populair alleenstaande ouderen op dit moment zijn bij overvallers. De maatschappij moet hard terugslaan vindt Lodder.  De rechtbank legt gemiddeld zeven jaar op. Stiefkleinzoon Branie krijgt drie jaar. (jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.