Pure Nonsens

Vijf maanden lag Francien ongestoord onder de grond. De lijkschouwer had geconstateerd dat ze overleden was aan een onschuldige hartstilstand. Niemand vermoedde ook maar enigszins dat zij het slachtoffer was van een misdrijf. Totdat de 38-jarige Johnny, een grote man met een Ajax-tattoo in zijn nek, de politie belde met de mededeling dat hij iemand had vermoord. Het kostte hem nog behoorlijk wat moeite om serieus genomen te worden. Er bleek die avond niemand vermoord op het opgegeven adres. Gelukkig was er wel een agent met enig geheugen die de link kon leggen met de dood van Francien.

Johnny bleek een zwaar verslaafde voormalig tbs’er die al eens iemand half dood had geslagen. Hij bekende en trok die bekentenis vervolgens weer in. Vroeger werd daar niet zo moeilijk over gedaan. Bekentenissen wogen zwaar in de rechtbank zeker bij een verdachte met een strafblad zoals Johnny. Maar na een paar flinke juridische missers elders in het land is ook in Utrecht het besef doorgedrongen dat er meer moet zijn dan een zo’n warrige bekentenis van een verslaafde man met grote psychische problemen.

En dus is deze moord die volgens de lijkschouwer niet eens een moord was, uitgelopen op een spannende rechtszaak die alle kanten op kan rollen. En dus is er een televisie-topadvocaat Jan Hein Kuijpers die ’s ochtends de kans krijgt om een rechtspsycholoog door te zagen die al even vaak op televisie is. Voor Kuijpers is belangrijk hoe betrouwbaar de bekentenis van Johnny is. Maar uit dat verhoor komt niet veel meer dan dat de bekentenis van Johnny niet erg betrouwbaar is omdat hij veel drugs gebruikt. Die conclusie hadden de rechters ook zelf al getrokken.

De volgende belangrijke vraag is of Francien wel vermoord is. Er was tenslotte een lijkschouwer, een echte dokter, die vond van niet. Wie zegt dat Johnny in al zijn verslaafde waanzin niet helemaal verzonnen heeft.

Het lichaam van Francien is na vijf maanden uit de grond gehaald. Maar de pathologen konden er toch nog veel aanwijzingen uithalen. Twee Nederlandse pathologen zijn op de zitting. Een derde zeer deskundige Belg wordt op afstand via ene beeldscherm verhoord. Er wordt uitgebreid gediscussieerd over de dodelijke verwondingen aan het strottenhoofd.

Het is altijd erg onsmakelijk om pathologen te horen. Een van de rechters gaat er zelfs bij onderuit. Hij valt plotseling met zijn hoofd op de tafel. Tien minuten later gaat de zaak verder. Er wordt een deur opengezet.

De twee Nederlandse pathologen die zeggen dat een val onwaarschijnlijk is en drukken zich nog enigszins diplomatiek uit. De Belgische professor gaat helemaal los bij het rapport van de Utrechtse lijkschouwer. ‘Pure nonsens, vindt hij. Er waren genoeg aanwijzingen die op een misdaad duidden, vindt de Belg.

Voor advocaat Kuijpers is er bij die pathologen werinig te halen. Het is nu wel duidelijk dat Francien is vermoord. Op de volgende zitting moet duidelijk worden of Johnny er iets mee te maken heeft. De rechter vraagt het hem, maar hij ontkent. De officier zal er nog een flinke klus aan hebben om het bewijs aan elkaar te praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.