Asbestjongens

foto jurgen

Asbestjongens geven vooral elkaar de schuld

door Jurgen Swart

‘Die Polen smeerden hun brood bijna met asbest’. Dat vertelden klagende bouwvakkers aan de arbeidsinspectie. De inspectie legde de sloop van een kantoortoren aan de Reactorweg in Utrecht vervolgens stil. De inspectie stelde vast tientallen overtredingen van de asbestregels. Het ging om een kantoorpand van acht verdiepingen waarin duizenden kilo’s asbest waren verwerkt.

Oude voet

Een paar dagen later mochten de asbestjongens voorwaardelijk verder. Als ze zich aan de regels hielden tenminste. Ze moesten de ruimtes waar de gevaarlijkste asbest zat afsluiten en ontoegankelijk maken. Iedereen die wel eens een aannemer in zijn huis heeft gehad herkent wat er vervolgens gebeurde. De asbestverwijderaars gingen op de oude voet verder. Binnen een paar weken werd de inspectie opnieuw gebeld door een ongeruste bouwvakker.

Oost-Europeanen

Die bouwvakker maakte zich vooral zorgen om de Oost-Europeanen die rondliepen op de klus. Deze buitenlandse jongens zijn ingehuurd door een van de gespecialiseerde aannemers. Maar die buitenlanders weten helemaal niets van asbest en ze houden zich aan geen enkele regel. Ze eten hun brood op de plek waar helemaal niemand mag komen, vertelde de bouwvakker.

complot

Het openbaar ministerie zag een heel complot. Volgens de officier van justitie haalden de asbestverwijderaars helemaal geen asbest weg. En de speciaal aangestelde controleurs controleerden helemaal niets. Maar ondertussen stuurden ze allemaal wel hoge rekeningen voor dit zeer specialistische werk.

De rechtbank in Utrecht trekt vijf dagen uit om zes bedrijven en zeven leidinggevenden te berechten. De asbestverwerking blijkt in handen van mannen van achter in de veertig, begin vijftig. Dit groepje heeft er een grote puinhoop van gemaakt. En ze blijken er ook heel goed in om elkaar de schuld te geven van die puinhoop. Zo weten de opdrachtgevers de dans te ontspringen.

volksgezondheid

De officier van justitie mag asbest een groot gevaar voor de volksgezondheid noemen. Alleen de mensen die echt opdracht hadden om het asbest te verwijderen, krijgen een werkstraf en een flinke geldboete. Iedereen wijst naar de 54-jarige Albert die is aangenomen om het asbest te verwijderen. Albert is eigenlijk de enige die heel erg de klos is. Hij zou asbest verwijderen en nadat hij klaar was, is er nog asbest aangetroffen in het pand. Dat is een gemakkelijk zaakje voor iedere rechter.

baas

Ook de klos is de controleur die vier verdiepingen controleert in twintig minuten. Terwijl een goed controle van een enkele verdieping al meer dan een half uur zou kosten, zegt de officier van justitie. Die controleur wordt bestraft want zijn handtekening staat overal op

. De baas van die controleur valt niet te veroordelen ,want hij duikt weg. Ik heb de controleur naar een klus gestuurd en dan ga ik ervan uit dat hij zijn werk goed doet. Terwijl dat natuurlijk helemaal niet kan in de tijd die er voor stond. Vrijspraak voor de baas en zijn ondergeschikte krijgt een geldboete voor het vervalsen van de rapporten. Het is altijd beter geweest om de baas te zijn. (jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.