December

 

 

 

Zelfs om de oliebollen wordt geprocedeerd

door Jurgen Swart

 

December is een feestmaand en dat heeft ook zo zijn weerslag in de rechtbank. Zelfs om de oliebollen wordt gevochten. De zwaar uitgevallen uitbaatster van een oliebollenkraam die op het allerlaatste moment ontdekte dat de gemeente een vergunning had verleend voor een concurrent twee meter verderop, is woedend naar de rechter gestapt en eist een verbod.

formaliteiten

Maar die zoektocht naar extra omzet in december sterft in formaliteiten. Wie buiten zijn schuld te laat ontdekt dat de gemeente een vergunning heeft verleend, heeft nog twee weken om naar de rechter te stappen. Dat is vriendelijk maar in het bestuursrecht zijn de termijnen onverbiddelijk. De fax die er op vrijdagmiddag had moeten zijn, kwam op maandagochtend de rechtbank binnen rollen. Te laat oordeelde de rechter. De oliebollendame zal deze december die hele lucratieve plaatselijke oliebollenmarkt moeten delen met haar concurrent.

wietkiosk

Ook al zwaar teleurgesteld is de eigenaar van de bloemenkraam. De politie vond wiet in zijn zaak en burgemeester Wolfsen gooide de kiosk dicht. Een week nieuws voor het Utrechts Nieuwsblad. De Volkskrantjournaliste die de eigenaar in de rechtbank vriendelijk aanspreekt, krijgt al zijn frustraties naar haar hoofd. Ook dat is niet leuk vlak voor kerst. De bestuursrechter laat zelfs politie aanrukken om haar rechtszaal rustig te houden.

kalmeren

‘ Ik ga failliet als ik deze feestmaand niet open mag, zegt de kioskeigenaar. Hij heeft tien jaar lang van vijf uur ´s ochtends tot zeven uur ´s avonds gewerkt en omdat er een paar zakjes wiet van zijn broertje zijn gevonden mogen de media hem de grond in schrijven. Ook de woordvoerster van de gemeente krijgt de wind van voren. Gelukkig weet zijn vader hem vanaf de publieke tribune een beetje te kalmeren anders was hij waarschijnlijk die dag nog in de cel geëindigd. Dat was niet leuk geweest zo vlak voor kerst.

supersnelrecht

Die cellen zijn leeg want die zijn gereserveerd voor jaarlijks terugkerende klanten. In december is de planning van de speciale supersnelrechtzitting van de eerste zittingsdag in januari. Want het is een keiharde zekerheid in december in de rechtbank dat er op oudejaarsavond genoeg mensen zullen worden opgepakt om een hele zitting te vullen. Dat weet iedereen in de rechtbank al weken tevoren. Dat is ieder jaar hetzelfde in december.(jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.