Geef mij maar tbs

 Geef mij maar tbs

‘Ik ben nergens goed voor’, popgroep De Dijk zong het jaren geleden al. De 32-jarige Roelof draait dit plaatje grijs in de rechtbank. De rechters wisten het ook al, want Roelof is kind aan huis. Maar zo schuldbewust, hebben we hem nog nooit eerder gezien. Dit keer staat hij terecht voor een overval op een supermarkt. Hij wandelde met een bijzonder groot mes naar binnen en maakte 2400 euro buit.

Roelof was goed op de hoogte. Hij wist waar de klus was. Hij wist zelfs dat er in de slijterij nog een tweede kluis was. ‘Mensen schrikken meer van een mes dan van een pistool’, wist hij later ook nog te vertellen. ‘Pistolen zijn vaak nep. Dat weten de mensen’. De politie had hem snel te pakken. Een agent herkende hem op camerabeelden en die wist dat Roelof bij zijn broer logeerde. Daar was Roelof inderdaad. Het mes lag alweer tussen de andere messen en de buit was net opgehaald.

Roelof is vijftien jaar geleden begonnen met de opbouw van een imposant strafblad. Veelal geweld en diefstal. Hij is drie jaar geleden door een rechtbank tot een jaar cel en tbs veroordeeld wegens brandstichting. Hij zat tweeënhalf jaar vast in afwachting van zijn tbs maar werd toen in hoger beroep door het hof vrijgesproken.

Dit keer hing hij eerst de bijdehand uit en zei niets. Daarna draaide hij helemaal om. Hij lapte zijn mededader erbij. Deze vriend zou precies hebben geweten waar al het geld lag in de supermarkt. Die vriend is inmiddels ook opgepakt. De officier vertrouwt het niet helemaal. De officier denkt dat de twee vrienden ruzie hebben gekregen over de verdeling van de buit en Roelof daarom opeens is gaan bekennen. Maar ze krijgt haar vermoeden niet bevestigd.

Roelof krijgt wel alle kans om over zichzelf te vertellen. Hij wil tbs en dat is opvallend en hij gaat geheel tegen de heersende mode in. De meeste criminelen weigeren tegenwoordig op advies van hun advocaten mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Je krijgt zomaar tbs en tbs is zomaar levenslang tegenwoordig, stellen de advocaten. Dat is waar maar Roelof wil dat ook. Hij wil in ieder geval van de straat. Ik heb al zoveel straf gehad en als ik vrijkom, flik ik precies hetzelfde, vertelt hij aan de rechters. Ik ken alleen maar slechte mensen en daar kan ik buiten niet mee breken, herhaalt hij nog maar eens.

De deskundigen zijn het met hem eens. Roelof is verslaafd. Hij kent alleen mensen in drugskringen en als hij vrijkomt, heeft hij binnen de kortste keren drugsschulden en dan gaat het fout. Bij zoveel medewerking kan de officier niet achterblijven. Ze eist vijftien maanden en tbs met dwangverpleging. De advocaat van Roelof vindt dat de gevangenisstraf wel iets korter mag. Roelof heeft de vorige keer meer dan twee jaar op tbs zitten wachten die nooit kwam. Deze gevangenisstraf dient geen doel. Maar de rechtbank is het helemaal met de officier eens.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.