Domme botte hebzucht

 Domme botte hebzucht

‘Ik dacht daar wonen Chinezen. Die hebben altijd wel geld in huis’. De 43-jarige Johannes is tegenover de politierechter eerlijk over zijn motieven. Hij is op het inbrekerspad gegaan omdat hij geld nodig had. Eerlijkheid lucht natuurlijk enorm op, maar juridisch is het niet altijd even handig.

Rechter Brouwer is vooral benieuwd waarom Johannes na vijf jaar weer de criminele draad weer heeft opgepakt. Johannes is twee jaar geleden veroordeeld, maar dat ging om vijf jaar oude inbraken. stelt de rechter vast. Hij heeft zich op laten stoken, vertelt Johannes nu. Maar hij heeft eerst tegen de politie vertelde dat hij het adres nog kende uit zijn vorige periode als inbreker. Daar laat de rechter hem niet mee wegkomen.

Johannes vertelt dat hij een baan heeft op een landgoed. Hij doet klussen en hij onderhoudt het terrein. Zijn vrouw is treinmachinist en ze werkt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Als zij weg is, zorgt hij voor de kinderen. Hij kan niet gemist worden, in het gezin, lijkt hij te willen zeggen.

 

Het ging zo goed na die moeilijke periode vijf jaar geleden. Maar toch hoorde een buurtbewoner opeens glasgerinkel. De politie zag twee mannen. De tweede kregen ze niet te pakken en Johannes weigert te vertellen wie het was. Hij wil wel vertellen dat hij alles verpest heeft, want hij heeft uitzicht een vaste baan maar hij liep in een proeftijd voor die oude inbraken was hem acht maanden voorwaardelijk opgelegd. Die acht maanden zou hij nu moeten uitzitten.
Dat zou heel logisch zijn. Maar de officier van justitie denkt daar vreemd genoeg anders over. De jonge officier stelt heel Bijbels vast dat Johannes zich uit domme botte hebzucht heeft schuldig gemaakt aan een nieuwe inbraak. Maar de officier is ervan overtuigd  dat Johannes op de goede weg is. Hij eist een werkstraf van 120 uur en verlenging van de proeftijd.

De ervaren advocaat Piet Labee weet niet wat hem overkomt. Hij besluit om zo min mogelijk te zeggen en de officier te prijzen. ‘Ik ben blij dat we een verstandige officier hebben’. ‘Deze verdachte zien we hier nooit meer terug’, voegt advocaat Labee er nog aan toe.

Maar hij heeft pech. Hij had het best een oudere mannelijke rechter met een groot ego kunnen treffen. Die had met een royaal gebaar over het hart kunnen strijken. Maar rechter Brouwer hoort niet bij dit ‘old boys network’. Jonge vrouwelijke rechters zijn niet zo van de royale gebaren die passen gewoon streng de regels toe. En volgens de regels moet Johannes  naar de gevangenis. Ik moet ook aan de mensen denken bij wie u heeft ingebroken, stelt Brouwer vast. Ze legt in totaal negen weken cel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.