Schending ambtsgeheim was vriendendienst

profielfoto_reasonably_smallUTRECHT – ‘Mijn cliënt liegt nooit en ik ken hem al heel lang’. Dat stelde advocaat A. Reitsma maandag in de rechtbank in over een 56-jarige privé- detective uit Doetinchem. Deze detective wordt ervan verdacht dat hij politieagenten en een belastingambtenaar heeft omgekocht om zo informatie los te krijgen. De detective moet samen met een 50-jarige collega  uit Zwolle voorkomen. De rechtbank geloofde de verdachte niet op zijn blauwe ogen maar zij hield de zaak wel aan om twee getuigen te laten horen.

vriendendiensten

Een ontslagen politieman uit Doetinchem, een politievrouw uit Heerde en een 53-jarige belastingambtenaar zouden de informatie hebben geleverd aan de detectives. De overheidsdienaren zijn allemaal ontslagen. Ze worden beschuldigd van corruptie en het schenden van ambtsgeheimen. De zaak dient bij de rechtbank in Utrecht om iedere schijn van partijdigheid te vermijden. Een van de verdachten heeft al een werkstraf aanvaard bij de officier van justitie. De verdachten benadrukken dat het vriendendiensten waren en dat er geen informatie in het criminele circuit is terechtgekomen.

Rijksrecherche

De privé-detective houdt bij hoog en bij laag vol dat de rechercheurs van de rijksrecherche een wijziging niet goed hebben doorgevoerd bij zijn verhoor. Die wijziging staat ook inderdaad niet in het proces-verbaal. De rechercheurs hebben ook niet genoteerd dat ze iets hebben geschrapt. En de rechercheurs herinneren zich daar al helemaal niets van. Deze rechercheurs zijn bij de onderzoeksrechter gehoord. Advocaat Reitsma kon zich niet voorstellen dat een politieman die te goeder trouw is, zoiets vergeet. Maar hij kan de rechercheurs niet onder ede horen en dat wil hij toch. Volgens de officier van justitie is dat helemaal niet nodig want de rechercheurs hebben een ambtseed afgelegd en ze liegen niet, betoogde de officier. De advocaat hield vol dat hij alle getuigen in een zaak onder ede moet kunnen horen. Dat is een hele principiële zaak, stelde advocaat Reitsma.

principieel

De rechtbank dacht heel lang over dat principiële punt en zij besloot de advocaat gelijk te geven. Dat principiële gelijk had nogal verstrekkende gevolgen. De zaak tegen de 56-jarige Doetichemmer werd aangehouden. Maar de zaak tegen deze verdachte was zo nauw verweven met alle andere zaken dat de rechtbank ook besloot om de zaak tegen de andere vijf verdachten aan te houden. Tot grote onvrede van alle andere advocaten. De rechtbank in Utrecht had meer dan twee dagen kostbare zittingsruimte voor de zaak uitgetrokken maar na drie uur stond iedereen alweer buiten. Een getuige, een voormalig politievrouw uit Zutphen, werd nog wel even snel als getuige gehoord. Zij kon zich niets herinneren over een informatieverzoek. Ook zij stond na drie minuten weer buiten. De zaak gaat op 4 oktober verder.  (andereverhalenuitderechtbank.nl)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.