Een raddraaier op Ivo Opsteltens feestje

UTRECHT – De 18-jarige Alexander is een doodnormale jongen een in een wit t-shirt. Hij kijkt somber. Hij heeft drie dagen in de cel gezeten omdat hij een politieagent heeft uitgescholden. Hij is het slachtoffer geworden van het enigszins ver doorgevoerde beleid van het Openbaar Ministerie om iedereen die zich tijdens oud en nieuw misdraagt tegen de politie direct achter de tralies te gooien.

makelaar

Alexander woont bij zijn moeder en hij studeert voor makelaar. Hij is een kind. Hij dreigde tegen een agent dat zijn vader met een pistool zou komen om de agent neer te schieten. Het vertrouwen in zijn ouders is blijkbaar groot. De vader van Alexander is fotograaf, die schieten plaatjes.

kinderen naar de gevangenis

Tegenover hem  staat een officier die nu al voor het derde achtereenvolgende jaar kinderen naar de gevangenis wil sturen die daar niet thuis horen. Tot nu toe is die officier ieder jaar gecorrigeerd door de rechter. Natuurlijk zal er wel iets mis zijn geweest met Alexander. Hij was niet dronken, zegt hij tegen de rechter. Hij had een paar glaasjes wijn gedronken. Maar de politie noteert dat Alexander nauwelijks reageert als hij een klap krijgt met een gummiknuppel. De officier vraagt daarom of Alexander misschien drugs had gebruikt.

tranen

Hij gebruikt niets en dit  zal hem nooit meer overkomen. Dat is duidelijk. Hij biedt op de zitting in tranen zijn excuses aan. Hij hoort niet in de cel vindt hij zelf. Daar is iedereen in de zaal, die voor dit mediacircus is opgetrommeld, het mee eens.

Behalve de officier van justitie want in de afgelopen dagen heeft minister Ivo Opstelten overal laten opschrijven dat hij het niet gezellig vond op Oudjaarsavond. De minister wil dat er opgetreden wordt tegen al het tuig dat zijn feestje heeft verstoord. Deze Utrechtse officier speelt er op in. Een week cel en een werkstraf voor iets dat normaal met een geldboete wordt bestraft. De officier citeert Wikipedia: de jaarwisseling is een feestelijk samenzijn waarbij gelukwensen worden uitgewisseld. Mensen die dit feestje verpesten hebben we wekenlang gewaarschuwd, voegt hij er nog aan toe.

gekkigheid

Ooit hebben wij in Nederland ook afgesproken dat we dit soort verdachten niet naar de gevangenis sturen. We zijn een beschaafd land en wij hebben werkstraffen om mensen een kans te geven. Voor advocate Sudha Vermeulen is het gemakkelijk scoren bij dit soort gekkigheid. Alexander is geen raddraaier zegt zij maar dat heeft de rechter allang gezien. Ze overdrijft want ze probeert ook nog te vertellen dat de agenten zich niet bedreigd hoefden te voelen. Deze jongens is niet agressief en hij moet onmiddellijk worden vrijgelaten.

De rechter, die later op de middag laat zien dat hij bepaald geen softie is, heeft er wel over nagedacht en hij laat Alexander vrij. Veertig uur werkstraf voor de bedreiging. Een voorwaardelijke straf is voor deze jongen niet nodig, oordeelt de rechter. Hij mag naar zijn moeder. (jurgenswart.wordpress.com)

lees ook :

11 juni 2012 In hoger beroep complete vrijspraak voor bedreigen agent in de nieuwjaarsnacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.