De zaak Nicolich een grote Tomlowshow

Bernard Tomlow is een van de betere prijsvechters in de rechtbank. Hij doet nu het vuile werk voor de gemeente Utrecht in de zaak Nicolich. Die zaak is politiek gevoelig. Wolfsens oppositie ruikt bloed. En ook de weldenkende Utrechter vindt het natuurlijk niks dat zo’n asofamilie die overal voor ellende zorgt, gratis en voor niks in een grote villa mag wonen. Nicolich speelt de hulpverlening en de politiek al jaren tegen elkaar uit. Hij weet dat wanneer hij met kinderen gaat sjouwen dat er instanties ingrijpen. Nu heeft hij het Leger des Heils aan zijn zijde.

villa

Het Leger wil hem wel opvangen. Maar de geslepen Nicolich wil nu de villa niet meer uit. De gemeente staat honderd procent in haar recht en spande een kort geding aan. De familie  Nicolich laat verstek gaan in de rechtbank. Normaal betekent zo’n verstek kort geding gewoon stukken inleveren en dan is de zaak al gewonnen. Tomlow had had in deze ook zijn secretaresse kunnen sturen. Pleiten hoeft niet.

Maar Tomlow laat deze kans niet voorbijgaan. Hij heeft zich als advocaat van de gemeente Utrecht jarenlang gevochten tegen de hufters. Hij beschermde de zwakkeren van de stad Utrecht door de hufters namens de gemeente uit hun woningen te procederen. Hij heeft dat al eens bijna met zijn leven moeten bekopen toen een van die hufters hem buiten de rechtbank met een mes te lijf ging. Dit keer zal hij de Nicolichen die zich al 25 jaar misdragen in Utrecht over de stadsgrenzen jagen.

zwak

Natuurlijk zijn die Nicolichen ook weer zwak maar dat is  een ander verhaal voor en andere advocaat. Pleiten hoeft niet, maar we leven in een mediacratie, zegt Tomlow tegen de rechter. De familie Nicolich die in een kranteninterview heeft gezegd dat ze niet naar Maarsbergen willen omdat ze daar niet welkom zijn, verdient een weerwoord in de rechtbank, zegt hij.

Pleiten is zijn vak en hij kan het goed. Hij  voert de schrijvende pers in de zaal naar de onontkombare conclusie dat de familie Nicolich weg moet uit de veelbesproken villa. Ze kunnen best naar Maarsbergen en het zijn criminelen die zich schuldig maken aan steunfraude en huiselijk geweld. Allebei het wordt niet weersproken maar dat is ook jammer, want Tomlow is juist beter wanneer hij tegenstand krijgt.

De gemeente had dit kort geding was ook wel gewonnen zonder deze hele Tomlowshow, maar het was een stuk minder leuk geweest.

Jurgen Swart

lees ook:

1 februari 2012 Nicolich moet weg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.