De criminele carrière van Rogier M.

Rogier Meijerink is  door de rechtbank in Utrecht uit zijn kraakpand gezet. Meijerink liet zelfs aan de rechter een filmpje zien waarin hij vol liefde over zijn huis sprak. Maar dat hielp niet. Krakers hebben een bizar idee over eigendom en vooral daarom springt een gemiddelde Nederlander snel op de kast wanneer het over kraken gaat. Aan de andere kant is de gemiddelde kraker wat naïef maar zeker niet onaardig.

De 34-jarige Meijerink is de Utrechtse krakershoofdman. Hij is vriendelijk tegen de pers en welbespraakt. Hij heeft al zoveel rechtszaken bijgewoond dat hij beter kan procederen dan de wat warrige advocatentypes waar het krakersvolk vaak mee aan het komt zetten. Dit keer lijkt meester Schuckinck Kohl  zich tijdens de zitting pas lijkt te realiseren dat hij bij een kort geding zit.

strafbaar

De krakersrechtszaken zijn een vast onderdeel van de rechtbankcultuur. Op het plein voor de rechtbank een demo. Binnen volle zalen ongewassen krakers en standaard een ontruimingsvonnis. Dit kabinet wilde daarvan af. Kraken werd strafbaar. Ontruimen moest simpel. Dat zou een hoop rechtszaken schelen. Het eerste is gelukt. Kraken is strafbaar geworden, maar het aantal rechtszaken is alleen maar toegenomen.

De kraakzaken worden principieel tot in hoogste instantie uitgevochten. Huisrecht is een belangrijk recht en het Gerechtshof bepaalde dat die strafwet niet als basis voor ontruimingen mag worden gebruikt. En andere rechter moet over het huisrecht oordelen.

martelaar

De krakers kwamen ook voor de strafrechter. Rogier Meijerink was zo ongeveer de eerste Nederlander die wegens kraken is door de politierechter is veroordeeld. Hij is een martelaar met een aantal  veroordelingen op zijn. Daar maalt hij nu niet om het hoort bij zijn gevoel voor krakersromantiek. Hij heeft nu een strafblad en zou eigenlijk alleen met zijn initialen in de krant moeten.

Zijn krakersideaal telt zwaarder dan zijn toekomst binnen ons vijandige systeem. Dat strafblad schaadt hem niet, denkt hij. Hij gaat vrolijk door met zijn criminele carrière. Maar hij zou eens aan zijn goed terechtgekomen voorgangers uit de jaren tachtig, de Jerry Goossens van deze wereld moeten vragen, of dat wel zo verstandig is.

Jurgen Swart

Een gedachte over “De criminele carrière van Rogier M.”

  1. weet niet wat ik er als braaf burgermensje van zeggen moet,
    zie het neo liberalisme als de grote vijand, (heeft van de eens zo trotse harde werker een trieste pauper gemaakt)dus iedereen die daar tegen is vind ik wel OK
    Jammer dat Rogier ook tegen zwarte piet is,maar ja men kan het niet op alle fronten met iemand eens zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.