Liever twee maanden zitten dan vier jaar proeftijd

ARNHEM – ‘Ik kan niet samenwerken met de reclassering’, vertelde de 25-jarige Hendrik K. aan het gerechtshof. Het hof bepaalde daarop dat K. twee maanden gevangenisstraf moet gaan uitzitten die hem voorwaardelijk waren opgelegd.

gaskraan

Op 25 oktober 2008 haalde K. de landelijke pers. Hij probeerde zelfmoord te plegen door de gaskraan in zijn flat open te zetten. Hij veranderde van gedachten en draaide het gas dicht. Om bij te komen, stak hij een sigaretje op. Hij blies vier appartementen op.

De officier in Utrecht eiste een jaar cel en tbs. De rechtbank legde negen maanden en tbs met dwangverpleging op. K. ging in hoger beroep en het gerechtshof schrapte de tbs. Een jaar cel waarvan twee maanden voorwaardelijk met vier jaar durend reclasseringstoezicht, legde het hof op. Mensen die dit soort ontploffingen veroorzaken, moeten scherp in de gaten worden gehouden.

terugmelding

K. werkte niet mee aan dat toezicht. De reclassering meldde hem terug. Aan het gerechtshof vertelde hij dat hij liever twee maanden de gevangenis in ging dan dat hij vier jaar naar deze hulpverleners moest luisteren.

K. werd zo de grote winnaar van dit hoger beroep. Tbs geschrapt. Niemand zeurt hem meer aan zijn hoofd. Maar het blijft vreemd dat een man die een flat opblaast en door die drie wijze rechters naar een tbs-kliniek wordt gestuurd er zelf voor kan kiezen om dat toezicht met een beetje moeite te ontlopen. (jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.