De favoriete dochter van de duivensporthandelaar

Woningovervallen zijn hot. Het aantal stijgt. De slachtoffer lopen jarenlange trauma’s op en de straffen zijn fors omhoog gegaan. Het gaat om honderden overvallen per jaar, vertelt officier Van Thiel in de zaak tegen de 31-jarige Farid. Farid liep twee jaar geleden samen met twee gemaskerde vrienden een woning binnen waar ze grote buit verwachtten.

Een rechtszaak maakt pijnlijk duidelijk wie er nou  precies rondrennen met maskers in al die  Opsporing-Verzocht- Filmpjes. Farid is iemand die je er wel verwacht. Hij is voor allerlei vermogens- en geweldsdelicten veroordeeld. Het is ieder jaar een beetje erger geworden. Dit keer hangt hem een jarenlange straf boven het hoofd. Nu is beveiliging van de maatschappij echt aan de orde. Zijn mededader heeft al vijf jaar en negen maanden gekregen.

De tipgever was een man die normaal cocaïne kocht bij Farid. Hij kende ook het gezin. Om half zeven op een zaterdagavond vielen ze binnen. De familie zat net aan tafel. De handelaar had 6000 euro in huis want hij had die dag een goede beurs gedraaid. Hij vocht terug. Dat vechten brengt Farid in feite achter de tralies. Want tijdens dat vechten zijn er huidschilfers onder de nagels van het slachtoffer gekomen. De derde overvaller is nooit gepakt.

De overvallers krijgen de man rustig want ze dreigen vervolgens de dochters dood te schieten. ‘Is dit je favoriete dochter’, vraagt Farid aan de handelaar. De man staat al zijn geld af. De verdachte die de vluchtauto had gehuurd, wordt gepakt omdat hij een mobiel nummer heeft achtergelaten. Farid verspreekt zich in een telefoongesprek. Een eindeloze serie rechtszaken begint over het DNA dat is gevonden. Het zijn de huidschilfers die hem moeten veroordelen, maar het is een mengprofiel. En de rechters zijn sinds de Schiedammer parkmoord bang voor een misser.

Advocaat Jillis Roelse maakt daar gretig gebruik van. Hij maakt zelfs met de officier ruzie over de hypothesen die het Nederlands Forensisch Instituut mag onderzoeken. Dat is ook belangrijk want uit zo’n hypothese concludeert de rechtbank ook dat Farid vijf jaar achter de deur moet. Volgens de rechtbank was de overval een traumatische ervaring en dat klopt. De dochters durven twee jaar later nog steeds hun huis niet binnen.

Jurgen Swart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.