Doden om Josephine

Jurgen Swart

De moordzaak tegen Bram draait om zijn liefde voor Josephine. Althans dat wil Bram zijn rechters doen geloven. Maar de 45-jarige Bram heeft een erg kort lontje. Hij herkent agressie niet en hij heeft een lage frustratietolerantie, zeggen de deskundigen in hun taal. Bram zelf vindt dat hij Leo te lijf is gegaan omdat Leo Josephine heeft geneukt. Om het allemaal nog erger te maken zei Leo ook dat hij in haar wijn had geplast en dat Josephine dat wijnglas zonder iets te merken leeg had gedronken. Dat laatste vindt Bram nog erger. Hij blijft het de hele zitting herhalen tegen de rechters. Bram beseft totaal niet dat rechters dagelijks veel ergere dingen lezen.  Bijvoorbeeld het medisch rapport over Leo, want van de ziekelijke 58-jarige Leo was heel weinig over toen Bram met hem klaar was.

jonge kinderen

Bram was een grafisch ontwerper waar jarenlang niet heel veel mee mis was. Hij had een vrouw en twee jonge kinderen. Met zijn drankgebruik was wel veel mis. Hij heeft zijn kinderen inmiddels jaren niet gezien. Hij kwam in een andere scene terecht. In het huis van Leo waar een groepje drinkers samenkomt, ontmoet hij Josephine. Ze krijgen een relatie.

nymfomane

Die relatie ging nogal eens uit. Dan ging Josephine terug naar het huis van Leo en ze zette het weer op een drinken. Volgens Bram veranderde Josephine in een nymfomane als ze teveel had gedronken. En de andere mannen in dat huis maakten daar gebruik.van Volgens Josephine was Bram ziekelijk jaloers en ze liet nieuwe sloten in haar woning zetten toen het echt uit was.

Josephine

Bram stalkte Josephine bijna. Na een van zijn speurtochten reed Bram naar de woning van Leo. Hij had een groot uitgevallen kinderhonkbalknuppel meegenomen. Leo wilde hem niet binnen laten maar ze sloten vrede en ze dronken vrolijk een biertje. Na dat biertje ging de rest van het gezelschap naar bed. Een van de vrouwelijke gasten werd wakker van het plotselinge geschreeuw. Haar vriend probeerde tussenbeide te komen terwijl de vrouw 112 belde. De meldkamer hoorde dat  Bram zei ‘zal ik je nog een keer slaan’. Veel te ontkennen is er dan ook niet. Leo lag een week in coma en overleed in het ziekenhuis.

De politie vindt Bram voor het huis van Josephine waar hij ligt te slapen onder haar auto. Hij heeft nooit gedacht dat het zo erg was geweest, herhaalt hij. Hij kan zich niet voorstellen dat hij iemand dood heeft geslagen. De officier van justitie maakte er een moord van en eist tien jaar. De officier heeft drie momenten gevonden in het dossier waarop Bram terug had kunnen treden. Raadsman Theo Hiddema noemt  het een ordinaire doodslag. Bram werd vernederd en hij heeft daarom in een opwelling geslagen, zegt Hiddema.

geen moord

Volgens de rechtbank is er welvoorbedachten rade maar geen moord. En daarom verdwijnt Bram onder de titel ‘ zware mishandeling met voorbedachten rade met de dood tot gevolg’ voor acht jaar achter de tralies. Dat worden lange eenzame jaren, want Josephine heeft allang een ander. (jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.