Koperdiefstal is een plaag

‘Koperdiefstal is een plaag’. Dat stelt de officier van justitie in Utrecht in de zaak tegen de 42-jarige Jeroen G. Standbeelden, spoorstaven, alles wordt meegerausd. G. had samen met zijn broer een bliksemafleider van het dak van een bedrijf afgesloopt. Ook dat is heel gevaarlijk betoogt de officier. De bliksem kan zomaar inslaan en dan raken er mensen gewond. Ze eist elf maanden cel omdat de twee broers liefst 2000 kilo hadden buitgemaakt.

Jeroen is niet een persoon die eraan denkt dat de bliksem kan inslaan terwijl hij met dat koper op het dak staat. Zijn broer had een bestelwagen  gehuurd. Natuurlijk hingen er op het bedrijventerrein camera’s en de broers waren gefilmd terwijl ze aan het werk waren.

‘Ik herken hem niet op die beelden’, zegt advocaat Benjamin van Rhijn met veel pathos en weinig overtuigingskracht. De advocaat wil alleen vrijspraak en niets subsidiairs. Op rechter Bender maakt het betoog weinig indruk. Maar de altijd eigengereide rechter gooit het toch nog over een andere boeg. Hij legt Jeroen, die een gigantisch strafblad heeft, 200 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijk op. Want de rechter heeft als enige gemerkt dat Jeroen op het rechte pad probeert te blijven. (JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.