Een nieuwe persrichtlijn

RTV Utrecht meldde op 21 februari dat de officier van justitie in Utrecht viereneenhalf jaar gevangenisstraf had geëist tegen een 24-jarige Utrechter die werd verdacht van een overval op een woning. De man werd op 24 februari vrijgesproken maar dat is geheel aan de redactie van RTV-Utrecht voorbij gegaan. Dat komt omdat het openbaar ministerie het liefst zijn overwinningen meldt.

In hetzelfde stukje staat dat tegen een 17-jarige jongen die de tip had gegeven drie maanden voorwaardelijke jeugddetentie is geëist. Dat was het echte nieuws want dit was de eerste keer dat het openbaar ministerie nieuws over een minderjarige naar buiten bracht voordat de rechtbank uitspraak had gedaan. De persrichtlijn is veranderd, vertelde voorlichtster Mary Hallebeek. 

eenzijdig

Jeugdzittingen vinden achter gesloten deuren plaats omdat een kind meer recht heeft op privacy. Vroeger kwam alleen de uitspraak naar buiten. De advocaten staan niet bepaald te juichen bij dit nieuwe persbeleid. Advocaat Willem Jan Ausma wiens kantoor de 17-jarige bijstond vindt het kwalijk en hij vreest dat er een eenzijdig beeld ontstaat. ‘Het openbaar ministerie loopt de PVV achterna’, vindt Ausma.

Ausma voorziet problemen wanneer de rechter de eis niet volgt. Ausma zegt desgevraagd dat hij zich vrij voelt om ook uit de besloten zitting te klappen wanneer journalisten daar om vragen. Dat vindt de voorlichtster van het openbaar ministerie wel heel redelijk. Dat moet dan ook mogen, denkt zij. (JS)

lees ook:

6 maart 2012 Kinderrechter streng voor tipgever woningoverval

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.