George D. zat drie maanden te lang in voorarrest

ARNHEM – George D. is door het gerechtshof veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf. De 55-jarige D. heeft volgens zijn advocaat Louis de Leon ongeveer een jaar in voorarrest gezeten en hij is daarmee van justitie verlost.

D. was ooit veiligheidsman bij de supportersvereniging van FC Utrecht. Hij werd beschuldigd van het runnen van een drugslijn, het leiden van een criminele organisatie, de handel in cocaïne en het bezit van twee wapens.

vormfout

D. werd vijf jaar geleden alleen maar vrijgelaten uit voorarrest omdat de rechtbank in Utrecht een ernstige vormfout had gemaakt. Er was een rechter aangesteld die ook als rechter-commissaris een oordeel had gegeven. Alleen die ene rechter werd vervangen en daarop wraakte de officier de rechtbank uit angst dat zijn hele zaak zou mislopen. Maar zoals alle wrakingsverzoeken werd ook deze afgewezen

De officier van justitie in Utrecht achtte vijf strafbare feiten bewezen en hij eiste drieënhalf jaar cel. De rechtbank schrapte al een feit en veroordeelde D. tot twee jaar cel. D., die champagne had meegenomen naar de uitspraak, bleef toen op vrije voeten omdat hij het hoger beroep mocht afwachten.

Dat bleek een voorzienende blik van de Utrechtse rechters. De advocaat-generaal eiste nog 38 maanden. Het hof schrapte de criminele organisatie en achtte maar een drugstransactie en het bezit van de twee wapens bewezen. D. kreeg ook nog drie maanden korting omdat het hoger beroep te lang geduurd heeft.

dwaling

D. zal zelf nog niet helemaal tevreden zal zijn. Hij vindt zelf dat zijn zaak thuishoort in de categorie grote rechterlijke dwalingen. Maar hij is wel de grote winnaar van dit hoger beroep want hem hangt in deze zaak niets meer boven het hoofd.  (JS)

lees ook:

8 maart 2012 George D. naar de derde ronde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.