Het grote geld

foto jurgen

‘De officier staat te glimmen in de zaal’ door Jurgen Swart

Misdaad hoort niet te lonen. Het past slecht in onze moraal dat misdadigers in dure huizen wonen. Wij vinden het om onduidelijke redenen zielig dat allerlei kleine makkelijk te pakken schakels in de hennepindustrie voor de bijl gaan en geruïneerd raken, terwijl de financiers op de achtergrond hun geld zitten te tellen.

gevangenisregime

Maar officier Laurens Linssen staat nu te glimmen in de zaal. Het grote geld zit tegenover hem in het verdachtenbankje. Hoewel de 30-jarige Jaher er niet direct uitziet als het bewijs dat misdaad loont. Maar dat is misschien omdat hij al drie maanden zucht onder het gevangenisregime. Jaher is een druk baasje, die stapels papieren nerveus heen en weer schuift. Op de tribune zit zijn duur geklede vriendin.

Volgens officier Linssen heeft Jaher het grote geld verdiend met de handel in wiet. In ieder geval zoveel geld dat hij een signaljammer had om ongestoord te kunnen telefoneren met zijn criminele vriendjes. Zo’n signaljammer is maar een extra bewijs vindt de officier dat criminaliteit alleen maar overlast oplevert. Want zo’n crimineel met een jammer legt het internetverkeer van eerzame burgers in een halve wijk plat.

hennephandel

Jaher is totaal niet in de gaten gelopen met die hennephandel waarmee hij rijk is geworden. Dat  heeft hij de afgelopen tien jaar wel geleerd van zijn andere veroordelingen. Hij is wel op een andere ouderwetse boevenmanier tegen de lamp gelopen omdat hij met geld begon te smijten. Hij viel op in zijn huurwoning. Hij klaagde als de buren hun kliko op de verkeerde plek neerzetten maar ondertussen stonden de dure Audi’s  en de Mercedessen op de stoep geparkeerd.  Dat deugt natuurlijk niet. De wijkagent ontdekte dat de kinderen van Jaher in merkkleding rondliepen. Jaher kwam terecht in het ‘Project Ongebruikelijk Bezit’ en hij werd in de gaten gehouden.

Hij was ook bezig om een woning te kopen. Dat is altijd lastig voor criminelen ook al hebben ze geld genoeg. Bij het vervalsen van loonstrookjes liep hij tegen de lamp toen hij een woning van viereneenhalve ton probeerde te kopen. Maar het betalen van de maandelijkse lasten was geen probleem geweest moet ook de officier vaststellen, want Jaher had 270.000 euro uitgegeven waar geen verdiensten tegenover staan.

bonnetjes

Op de zitting heeft hij veel meegenomen om zijn onschuld te bewijzen. De drie rechters worden pissig van alle bonnetje en briefjes die  Jaher op het laatste moment in wil voeren. Daar zijn blijkbaar afspraken over gemaakt. De rechters sturen hem en zijn advocaat Peter Plasman de gang op. Plasman zorgt er in ieder geval voor dat Jaher zijn rechters niet langer irriteert en ophoudt met het zwaaien met vage oncontroleerbare bonnetje. Dat scheelt misschien ook weer in de straf.

Officier Linssen kondigt aan dat hij ook heel veel geld gaat terugvorderen en hij eist dertig maanden gevangenisstraf op. Volgens advocaat Plasman is dat niet in verhouding. De rechtbank legt achttien maanden cel op en zij verklaart het hele wagenpark en de crossmotor van Jaher verbeurd. (jurgenswart.wordpress.com)

Een gedachte over “Het grote geld”

  1. Sorry maar wat ben jij een zielige nieuws schrijver. Val toch lekker dood met je zielig verhaal je weer niet eens wat je zegt. Bestudeer eerst de zaak voor dat je iets zegt.
    Je staat voor paal.
    Je bent gewoon …….. Hahaha vul maar zelf in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.