De machtige arm van de elektronische betalers

imagesca7ffs3lUTRECHT – Als uw machtige arm het wil, staat heel het radarwerk stil. Advocaat Arno van Beurden citeert oude socialistische posters in zijn pleidooi waarin hij om een stakingsverbod vraagt. Maar de jurisprudentie leert dat het vooral de president van de rechtbank is, die in kort geding beslist of een staking doorgaat, voegt Van Beurden er tegen de president aan toe. En het is heel vaak de president in Utrecht want veel staakgrage vakbonden zijn in die regio gevestigd.

onmisbaar

De gespierde socialistische armen zien we niet in de rechtbank. Ook de stakers zijn met hun tijd meegegaan. Het zijn niet meer de havenarbeiders die het land plat leggen. De medewerkers van de controlekamers van Equens kunnen de grootste economische schade aanrichten. Equens is een bedrijf dat al het elektronische betalingsverkeer regelt.

Volgens Van Beurden is Equens op dit moment net zo onmisbaar als een elektriciteitsbedrijf. Daar mag ook niet gestaakt worden, want dat is maatschappelijk ontwrichtend. En daar draait het om als je een staking wilt verbieden. Hoe groot is de maatschappelijke ontwrichting.

skimmers

Van Beurden schildert een grimmig beeld van honderden pintransacties per seconde die vastlopen door deze staking. Skimmers die ongestoord hun gang kunnen gaan omdat de stuurman bij Equens van de brug is. Bovendien moeten de banken honderden miljoenen lenen omdat ze geen geld overgemaakt krijgen. De advocaat wil graag weten op welke plekken er gestaakt wordt, want dan kan Equens zogenaamd voor de veiligheid, maatregelen nemen.

Maar daar heeft de vakbond natuurlijk geen zin in want dan doet een staking geen pijn. Bovendien vindt de vakbond dat Equens haar eigen positie schromelijk overdrijft. Het is best mogelijk om met een paar acties te laten controleren door het vakbondskader. Daar voelt Equens weer niets voor. Je laat een ambulance ook niet eerst aan de vakbond vragen of er uitgereden mag worden, zegt Van Beurden.

president

De president Herco Uniken Venema ziet toch een mogelijk vergelijk in en stuurt de hele club de gang op. Daar hangt het gezelschap drie kwartier doelloos rond, voor dat ze weer de zaal invluchten en om een uitspraak vragen.

Uitspraak 8 maart.

lees ook:

8 maart Vakbond onzorgvuldig staking verboden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.