Een gelukje

imagesca7ffs3lUTRECHT – Jan is het er op de zitting nog steeds niet mee eens. Die steigerpijpen  stonden bij een bak waarvan hij dacht het een afvalcontainer was. Hij heeft niets gestolen, alleen iets opgehaald. Zoals ieder ander, zonder 28 pagina’s strafblad,  een oude stoel meeneemt die bij het grofvuil staat.

‘Wel vreemd dat u midden in de nacht op stap gaat’, constateert politierechter Van Maanen met een blik in het dossier. Om twee uur veertig heeft een oplettende buurman de politie gebeld. De politie hield een witte bus aan. Jan werd vast gezet en maar ook direct naar huis gestuurd. Dat is vreemd met zijn strafblad.

130

Jan probeert al een tijdje op het rechte pad te blijven, zegt hij. Hij is voetbalcoach en hij is lichamelijk van  slag want hij is een paar jaar geleden met 130 tegen een boom gereden. ‘U heeft geluk dat u hier nog zit’, stelt rechter Van Maanen. ‘Voor zover je gelukkig kunt zijn, als je hier moet zitten’, voegt de rechter er snel aan toen. Maar die nuance ontgaat Jan. Hij wil zo graag vertellen over het lichamelijke leed dat hem is overkomen, dat hij het hartgrondig beaamt. Hij krijgt binnen kort een nieuwe heup, weten we nu.

Al die ellende heeft niet kunnen voorkomen dat hij twee maanden geleden ook al is veroordeeld tot twee maanden cel. De officier eist opnieuw twee maanden. Advocaat Joost Denissen gooit het over een juridische boeg. Het spul had geen waarde en daarom is het geen diefstal. De rechter heeft daar geen boodschap aan want Jan heeft tegen de politie gezegd dat hij wist dat hij het niet mee mocht nemen. De rechter legt een maand op want dat zou erbij gekomen zijn als alle feiten op de vorige zitting waren afgedaan.

Advocaat Joost Denissen tekent direct beroep aan tegen beide vonnissen. (JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.