Geldezels met een laag IQ

imagesca7ffs3lUTRECHT – Ricardo is zelf een geldezel die gedwongen is om zijn rekening af te staan, betoogt advocaat Theo Hiddema over de zwijgende 19-jarige jongen die naast hem zit. Volgens de psychiaters heeft Ricardo vooral een laag IQ, is hij stierlijk verwend door zijn Surinaamse moeder en wordt zijn criminele gedrag vooral bepaald door de pakkans. Volgens zijn klasgenoten loopt Ricardo altijd rond in dure kleding.

Ricardo liep tegen de lamp toen de bankpassen van zijn slachtoffers werden gevonden. Een bende had via phishing 54.000 euro buitgemaakt en dat geld moest wit worden gewassen. Iedereen op school wist dat Ricardo altijd op zoek was naar bankpassen. Daar deed hij helemaal niet moeilijk over. De bedragen werden in porties van 3000 euro op de rekeningen van de klasgenoten gezet. Dat geld werd er snel afgehaald. De geldezel mocht een klein beetje houden.

pistool

De ouders van een van die klasgenoten stappen naar de politie als de rekening van hun zoon wordt opgeheven wegens fraude. De zoon vertelt dat Ricardo thuis een pistool had en dat hij hem zou liquideren, als hij niet meewerkte. Slaan dat doe ik niet eens, had Ricardo eraan toegevoegd. De rechters noemen deze jongen geloofwaardig.

Officier Harbers eist een jaar waarvan vier maanden voorwaardelijk wegens witwassen, bedreigen, afpersen en verboden wapenbezit.  Volgens advocaat Hiddema ging het om een avontuurtje op het schoolplein tussen bereidwillige kameraden. Hij wil een complete vrijspraak. De rechtbank gelooft niets van die kameraadschap maar ziet veel bewijs voor afpersing. De rechtbank maakt er tien maanden van waarvan vier voorwaardelijk. (JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.