Zelfs een echtscheidingsadvocaat moet zijn handen thuis houden

imagesCAPRBW43ARNHEM – De rechtbank veroordeelt een 40-jarige advocaat uit Tiel  tot 180 uur werkstraf vanwege ontucht met een vrouw die hij bijstond in een echtscheiding.

Volgens de vrouw was ze verkracht door de advocaat. De advocaat zou hebben gedreigd dat het ten koste van haar alimentatie zou gaan wanneer ze niet mee zou werken. De officier van justitie eiste twee jaar cel waarvan acht maanden voorwaardelijk wegens verkrachting. Bovendien vond de officier dat de verdachte twee jaar niet als advocaat zou mogen werken.

dwang

Utrechtse rechters in Utrecht behandelen de zaak omdat de advocaat een zeer vaste bezoeker is van het paleis van justitie in Arnhem. De rechtbank spreekt de advocaat vrij van verkrachting. Volgens de rechtbank is er geen bewijs dat advocaat dwang had uitgeoefend.

versieren

De advocaat stelde dat hij op een onbeholpen manier heeft geprobeerd om zijn cliente te versieren. Hij ontkende dat hij haar heeft aangeraakt. De vrouw had echter geluidsopnamen gemaakt. Uit die geluidsopnamen blijkt volgens de rechtbank een lacherige en ongedwongen sfeer. De rechtbank vindt dat de advocaat daarmee compleet uit zijn professionele rol is gevallen.

respect

De rechtbank stelt dat iedereen respect moet hebben voor de lichamelijk integriteit van een ander. Dit geldt nog meer voor mensen die een rol als vertrouwenspersoon hebben, zoals advocaten. Zeker een echtscheidingsadvocaat dient zich er te allen tijde van bewust te zijn dat hij vaak cliënten bijstaat die zich in een emotioneel moeilijke fase van hun leven bevinden. De advocaat moet of seksuele gevoelens onderdrukken of de professionele relatie beëindigen, besluit de rechtbank. (JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.