Alcohol en emotie

Utrecht-20120316-00135

UTRECHT – ‘Als u Alex opsluit dan staat hij over twee weken buiten met zes mobiele nummers in zijn zak. Dan is hij helemaal af van het rechte pad waar hij nu al vijf jaar met veel moeite opblijft’. Dat stelt advocaat John Dassen met veel drama en het werkt. Rechter Verbunt legt zestien uur werkstraf op voor Alex die een zwaar misdrijf heeft gepleegd. Alex heeft op oudjaarsavond agenten  uitgescholden voor kankerwouten, mongolen, NSB’ers en landverraders.

Alex herhaalt op de zitting dat hij om kwart voor twaalf met een agent in gesprek raakte over een mishandeling. Alex is zelf in elkaar geslagen en hij wilde zijn beklag doen dat daar nog niemand voor is opgepakt. Hij zegt nu zelf dat hij overmand door alcohol en emotie volledig los ging. Ook op de zitting wil hij vooral veel vertellen over zijn eigen leed. Ik ben voor dood achtergelaten, begint hij weer over die mishandeling.

De officier telt alles bij elkaar op. Het strafblad is vol maar het meeste is meer dan vijf jaar oud. Oud en nieuw.  Schelden tegen een agent. Allemaal strafverzwarend. Als de officier is uitgeteld, is hij bij twee weken gevangenisstraf.

Adocaat Dassen telt zijn eigen orientatiepunten en hij speelt in op het gevoel van de rechter. Hij vraagt om een lage boete. Verbunt is eigengereid genoeg om de officier niet te volgen, maar niet gek. De failliete Alex een geldboete opleggen, is hem een brug te ver. Werkstraf is de ideale oplossing in dit soort zaakjes. (JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.