Eis tegen Evert K. anderhalf jaar

Utrecht-20120320-00137

UTRECHT – Alle rekeningen waren een-tweetjes tussen Jan de Bouvrie en K., leest rechter Perrick voor uit de verklaringen die medewerkers van Jan de Bouvrie en Evert K. hebben afgelegd. Een medewerker geeft zelfs toe dat het wel vreemd was om te vergaderen in Nice voor een verbouwing die op papier in Elst was.

In veel kleine bedrijven is het redelijk normaal dat er iets gesjoemeld wordt. Maar het functioneel parket heeft bedacht dat het goed is om een voorbeeld te stellen. Daarom worden de een-tweetjes tussen ‘s lands bekendste inrichter en een van de rijkste vastgoedhandelaren vervolgd.

Jan de Bouvrie

De Bouvrie heeft twee dagen vastgezeten en zijn bedrijf heeft een boete betaald. De 53-jarige K. heeft in de tussentijd een hartaanval gekregen. Hij laat op de zitting verstek gaan. Zijn financiële man vangt de klappen op. De boekhouder geeft aan dat het vroeger niet altijd klopte maar dat er onderhandelingen liepen met de belastingdienst. De tactiek van de verdediging is om de zaak af te doen als een fiscaal conflict tussen K. en de belastingdienst waar  de strafrechter zich niet mee moet bemoeien.

buitenhuis

De officier van justitie wil bewijzen dat de facturen die van het Arsenaal in Bussum kwamen, vervalst waren. De rekeningen die zakelijk zijn opgevoerd, zijn volgens de officier voor de verbouwing van het Franse buitenhuis van K.. De feiten liegen niet. Jan de Bouvrie heeft verklaard dat hij de afspraken voor de verbouwing van het huis met Evert K. zelf heeft gemaakt. Bepaald belastend is een briefje van een medewerkster van het bedrijf van Jan de Bouvrie waarin ze aangeeft dat ze in de toekomst ook echt aan het project in Elst gaat werken.

Graaien

De officier eist anderhalf jaar gevangenisstraf tegen K., zij benadrukt dat er voor anderhalf miljoen euro is gefraudeerd. Zijn boekhouder hangt een half jaar boven het hoofd. Volgens de officier heeft K. zich schuldig gemaakt aan het grote graaien met ‘hoofdletter g’.

De advocaten van K. betogen dat de zaak is opgeblazen. Zij richten hun pijlen op Jan de Bouvrie die met een schikking van 25.000 euro is weggekomen. Dat vinden ze erg onrechtvaardig vooral omdat De Bouvrie er prat op gaat dat hij al eerder problemen heeft gehad met de belastingdienst. Terwijl K. brandschoon is. Uitspraak over twee weken.

(JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.