Andere tijden

foto jurgen

Het massale hooliganproces is een groot succes geworden voor politie en justitie

door Jurgen Swart

De politierechter heeft op een dag 51 hooliganzaken behandeld.  Een 22-jarige Maarssenaar kreeg vijf maanden cel waarvan twee voorwaardelijk voor zijn gewelddadige gedrag na de voetbalwedstrijd FC Utrecht FC Twente. Daarmee is het massale hooliganproces een succes geworden voor de politie en de officieren van justitie die al heel vroeg hebben besloten de foto’s van de relschoppers die herkenbaar naar buiten te brengen. Advocaten schreeuwden moord en brand over privacy. De rechters hebben er serieus naar gekeken en kwamen in sommige gevallen tot iets lagere straffen.

groep

Natuurlijk is het heel gezond dat de bescherming van de groep bij rellen hiermee is opgeheven. Iedereen kon vroeger lekker rellen en vrijwel niemand werd gepakt. Deze zaak heeft duidelijk gemaakt dat alle meelopers voortaan ook de klos zijn. ‘Deze mensen willen we niet in onze maatschappij’, zei officier Ferry van Veghel tijdens de zitting. Klinkt stoer, maar is dat zo.

oude Galgenwaard

Het is alweer 31 jaar geleden dat het oude stadion Galgenwaard gesloopt werd door een bende losgeslagen supporters na de laatste wedstrijd in dat stadion. Ik zat in 5 VWO. Een groepje klasgenoten uit het toen nog zeer rustige Culemborg ging die zondag naar het stadion. Ze stonden met zijn vieren de volgende dag op de voorpagina van de Telegraaf met allerlei onderdelen van het stadion in hun handen. Het was voor een beetje diender niet al te moeilijk geweest om ze op te sporen, maar zover kwam het nooit. Ook nu zijn ze via sociale media gemakkelijk op te sporen en ze blijken allemaal uitgegroeid tot zeer geslaagde leden van de samenleving.

Bunnikside

Het waren andere tijden. Er was veel geweld en alles kon, verzuchten de jongens van de Bunnikside op hun goed gedocumenteerde website. Je kon drie keer op een zondag worden opgepakt je hoorde nooit meer iets. Op hun site valt ook te zien dat er in de periode voor de sloop van Oud Galgenwaard vrijwel maandelijks grote ellende was. Dit relletje tegen Twente had in die zo gewelddadige beginjaren tachtig de kranten waarschijnlijk niet eens gehaald. (jurgenswart.wordpress.com)

lees ook:

14 juni 2012 Ook Twente hooligans bestraft voor geweld bij FC Utrecht

24 mei 2012 Een hooligan die gewoon Utrecht Vitesse bezoekt

11 mei 2012 Hooligans wie zonder zonde is, werpe de eerste steen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.