Een zware zaak met alleen maar verliezers

imagesCAPRBW43ARNHEM – Deze zaak kent alleen maar slachtoffers zegt advocaat Charles Starmans. Hij verdedigt de 51-jarige Dirk die als vrachtwagenchauffeur door rood is gereden en een 26-jarige vrouw heeft doodgereden. Dirk had een blanco strafblad. De vrouw was net afgestudeerd en ze had een leven voor zich.

Dit soort verkeerszaken zijn de zwaarste zaken in de rechtbank. In alle strafzaken zijn de feiten erg. Normaal kan iedereen in de zaal zijn agressie en boosheid kwijt bij de verdachte die het allemaal heeft gedaan en vaak een aso is. In verkeerszaken zijn de verdachten en de slachtoffers vaak allebei doodgewone burgers. Dirk is door rood gereden. Dat is zijn enige misdaad. Dat heeft iedereen in de zaal ooit gedaan.

groen

Twee jaar na het ongeluk sprak de meervoudige strafkamer van de rechtbank in Arnhem. Dirk vrij. Dirk hield vol dat hij door groen is gereden. De rechtbank zag geen bewijs voor het tegendeel. De officier had een werkstraf en rijontzegging geëist. Die werkstraf zou Dirk met liefde hebben uitgevoerd voor zijn slachtoffer, maar die ontzegging kost hem zijn baan als beroepschauffeur.

rood

De officier van justitie ging in hoger beroep. Tijdens dat hoger beroep werd een reconstructie uitgevoerd. Uit die reconstructie concludeerde het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat Dirk door rood moet zijn gereden. De advocaat-generaal eiste in de tweede ronde 240 uur werkstraf en twee jaar niet rijden.

Het gerechtshof neemt de conclusies van het NFI.over en legt 180 uur werken en rijontzegging van een jaar op. Dirk is daarmee de grote verliezer van het hoger beroep. Het hof overweegt dat de zwaar aangeslagen Dirk die zijn hele leven verder moet met de gedachte dat hij iemand heeft doodgereden, zwaar gestraft is met een rijontzegging. (JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.