Invallend of overvliegend

Utrecht-20120327-00147UTRECHT – ‘Ik zie uw advocaat nu droevig kijken’’,   zegt de economische politierechter Van Maanen tegen de 39-jarige jager Jan. Jager Jan wordt ervan beschuldigd dat hij de uiterst ingewikkelde jachtregels heeft overtreden en hij heeft zichzelf er net op de zitting overtuigend bijgelapt.

Hij vertelt vrolijk dat hij overvliegende ganzen naar beneden heeft geschoten. Je mag in Nederland alleen invallende ganzen neerschieten. Voor een jager in het veld is het verschil heel moeilijk te zien, legt Jan heel eerlijk uit. De inspectie denkt er veel te gemakkelijk over, zegt hij. En zo veroordeelt Jan zichzelf nog een keer.

lokvogels

Die inspecteurs vonden in het veld ook nog stokjes waarmee jagers dode ganzen overeind zetten. Ook dat is verboden. In Nederland mag je namelijk geen dode ganzen met stokjes zo overeind zetten dat een overvliegende gans denkt dat hij daar lekker naast kan gaan zitten om vervolgens genadeloos te worden neergeknald. Dat schijnt niet sportief te zijn. Ondanks deze regels heeft Jan die al vijftien jaar probleemloos een jachtakte. De inspecteurs vonden een dode knobbelzwaan die buiten het seizoen is geschoten

geldboete

Jan kreeg een boete van 430 euro thuisgestuurd. Hij is vooral bang voor zijn jachtakte en laat het voorkomen in de hoop op genade. De officier van justitie is niet overtuigd. Zij herhaalt de boete. Advocaat Peter van Schooten die niet bijzonder droevig overkomt, pleit wat losse puntjes uit weg uit de dagvaarding. De economische politierechter is het met de advocaat eens dat je geen dode ganzen neerlegt om knobbelzwanen te lokken. Dat levert een klein vrijspraakje op maar financieel verandert het niets. Rechter Van Maanen neemt de boete over. (JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.