Identiteitsfraude ondermijnt de samenleving

Utrecht-20120328-00148

UTRECHT – De 37-jarige Joseph O. uit Liberia gaat vier maanden de cel in omdat hij heeft geprobeerd met een vals paspoort een naturalisatieverzoek in te dienen. Volgens politierechter Veldhuijzen ondermijnt identiteitsfraude de samenleving.

Joseph is al negentien jaar in Nederland maar toch heeft hij een tolk nodig. Die tolk weet ons te vertellen dat Joseph al negentien jaar van een uitkering leeft en dat hij een zwangere vrouw heeft in Nigeria. De rechter is benieuwd hoe een vluchteling dat voor elkaar heeft gekregen. Advocaat Jan Visscher legt uit dat vluchtelingen met een status in Nederland een reisdocument kunnen krijgen waarmee ze naar ieder land kunnen reizen behalve hun land van herkomst. Joseph heeft daar blijkbaar royaal  gebruik van gemaakt, want Noorwegen heeft om zijn uitlevering gevraagd vanwege een opiumzaak.

Brussel

Om zijn vrouw over te laten komen had Joseph een paspoort nodig. Voor dat paspoort had hij met zijn geboorteakte nodig die hij kreeg opgestuurd van een vriend. Hij ging met die geboorteakte naar Brussel naar de ambassade om een paspoort aan te vragen. Dat kreeg hij niet. Dezelfde vriend regelde een paspoort en daarmee ging Joseph naar de gemeente Amersfoort. Het paspoort bleek overduidelijk vals. Hij wordt nu beschuldig van identiteitsfraude en oplichting.

Koningin

De officier eist de standaardstraf vier maanden.  Advocaat Visscher doet zijn best en hij legt de politierechter uit dat Joseph natuurlijk ook nog nooit een paspoort had gezien en niet kon weten dat zijn paspoort vals is. Joseph gooit er zelf in zijn laatste woord nog een grote hoeveelheid tranen tegenaan. Hij vraagt vergeving aan de Koningin. En daar zal hij ook heen moeten want de politierechter neemt de eis over. (JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.