Stilte in de zaal

IMG-20120402-00157UTRECHT – ‘We gaan het hier niet overdrijven’, zegt politierechter Bender en hij legt de 46-jarige schizofreen Andries bij verstek 16 uur werkstraf op wegens schennis van de eerbaarheid.

Wel verschenen is een drukke schoolklas leergierige mbo-juristen in de dop. Speciaal voor de scholieren vertelt de rechter iets meer dan hij normaal zou doen in een verstekzaak. Als hij voorleest dat Andries nog een ruk aan zijn jongeheer gaf terwijl de politie hem al had aangesproken, klinkt er behoorlijk gegiechel. Vooral het vrouwelijk deel van de groep kan zich niet inhouden. Bender maant de zaal tot stilte en dat werkt.

onderbroek

Andries kan het nu niet uitleggen maar tegen de politie heeft hij gezegd dat er een scheur in zijn broek zat. Officier Jansma is er echter van overtuigd dat er opzet in het spel is. Andries heeft expres geen onderbroek aangetrokken, weet de officier. Ze weegt mee dat Andries onder behandeling is in een psychiatrisch ziekenhuis maar ook dat hij anderhalf jaar geleden tot 400 euro boete is veroordeeld voor precies hetzelfde. Ze eist 30 uur werkstraf. Maar dat vindt rechter Bender teveel. (JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.