Primeur rechter-commissaris deelt straf uit

Utrecht-20120327-00147UTRECHT – Rechter-commissaris Pieter van Riemsdijk heeft als eerste in Nederland gebruik gemaakt van een nieuwe bevoegdheid om verdachten die in een proeftijd lopen naar de cel te sturen. Deze nieuwe wet is op 1 april ingegaan. Een 42-jarige verdachte, die de koplamp van een fiets had gestolen, kan direct twee weken naar binnen.

In oktober had deze man onder meer twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen met een proeftijd van twee jaar. Tot 1 april moest een rechter eerst een veroordeling voor een nieuw feit uitspreken voordat de voorwaardelijke straf aan de orde kwam. Dat kan nu veel sneller.

diefstal

De rechter-commissaris vindt dat het duidelijk is dat de verdachte een misdrijf heeft gepleegd. Daarmee heeft hij de algemene voorwaarde overtreden. Zijn advocate sputtert tegen omdat de man alleen voor de diefstal van de lamp is aangehouden. Maar de rechter-commissaris stelt vast dat er voldoende serieuze vermoedens zijn dat de man de voorwaarden niet heeft nageleefd. (JS)

lees ook:

12 april 2012 En nog drie dagen erbij voor een fietslampje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.