Een minuut meten is genoeg

Utrecht-20120322-00145UTRECHT – Gerard, een serieuze man, met een zwarte bril, vecht voor zijn bestaan en zijn recht om herrie te maken. Hij zit dan ook constant met gemeenteambtenaren in de rechtbank. Lawaai betekent voor hem omzet. Harde muziek is onmisbaar om zijn café draaiend te houden.

Helaas heeft Gerard ook buren. Met die buren woont hij in een gemeente. En die gemeente stuurde hem de milieudienst op zijn dak. De controledienst, een bijzonder betrouwbaar uitziende ambtenaar, deed een meting. Gerard kreeg een boete van 3000 euro thuisgestuurd.

geluidsdeskundige

Gerard huurde zijn eigen deskundige in. Deze Jan Kupers weet veel van geluid en hij krijgt van de economische politierechter de kans om het rapport van de gemeente aan te vechten. Kupers voert tegelijkertijd ook nog een kansloze procedure bij de bestuursrechter voor Gerard.

Volgens Kupers was er teveel omgevingslawaai. Maar de ambtenaar bezweert bij hoog en bij laag dat hij in het restaurant ernaast heeft gevraagd om de afzuiging en alle ventilatie af te zetten. Ook hebben de ambtenaren van de gemeente veel te kort gemeten, zegt Kupers. Hij zwaait met een uitspraak van de Hoge Raad waarin wordt gesteld dat er dertien minuten moet worden gemeten.

minuut

Daar krijgt hij de officier van justitie niet gek mee. De altijd goed voorbereide officier Plantenga kent een vier jaar latere uitspraak van het  Gerechtshof in Den Bosch. Een minuut meten is meer dan genoeg. De officier eist weer 3000 euro. De rechter neemt de eis over, maar legt duizend euro voorwaardelijk op. Daarvan kan Gerard zijn deskundige betalen. (JS)

Een gedachte over “Een minuut meten is genoeg”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.