Een kopstuk met totaal gebrek aan intrinsieke motivatie

Utrecht-20120328-00148UTRECHT – De 19-jarige Michel is volgens het openbaar ministerie een kopstuk. Hij behoort tot een criminele groepering die voor veel overlast zorgt. Het openbaar ministerie en de gemeente zitten boven op deze kopstukken. In de rechtbank worden zelfs speciale zitting georganiseerd waar kopstukken vooral Marokkanen blijken te zijn.

minderjarig

Of Michel echt een kopstuk is kan de buitenwereld moeilijk beoordelen. Op de dagvaarding staan vier inbraken en een bedreiging. Dat klinkt irritant genoeg, maar  Michel  heeft alle strafbare feiten gepleegd toen hij minderjarig was en daarom is de zitting achter gesloten deuren. De officier van justitie eist, wat in de volksmond jeugd-tbs heet, een plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ).

Uit het vonnis van twee weken later blijkt dat de psychiaters van mening zijn veranderd over Michel. Ze adviseerden eerst een voorwaardelijke PIJ. Maar in verder onderzoek hebben ze gezien dat Michel totaal ongemotiveerd is. Hij beschikt niet over de intrinsieke motivatie. Zelfs met tbs boven zijn hoofd, gaat Michel niet meewerken aan een psychiatrische behandeling, denken de deskundigen.

alternatieven

Advocaat Pim de Korte wilde na de zitting wel vertellen dat hij de PIJ overdreven vindt. Er is een stoornis geconstateerd, maar er zijn voldoende alternatieven, zei de advocaat. Maar de rechtbank legt tocheen onvoorwaardelijke PIJ op. De kinderrechter noemt in haar uitspraak andere behandelingsmogelijkheden een gepasseerd station. Advocaat De Korte kondigt direct hoger beroep aan. (JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.