Scherp, chagrijnig en agressief voor een gedoemde straatracer

Utrecht-20120412-00166UTRECHT – Het proces tegen de 24-jarige  Mohamed Ben J. zit vol met moderne media. Rechter Grapperhaus toont een uur lang dia’s van Google Streetview van de plek waar de getuigen in deze zaak stonden. Deze getuigen zijn ervan overtuigd dat Mohamed in zijn zwarte BMW meedeed aan een race met een andere donkere BMW.

spoorloos

We zien Mohamed zelf een keer voorbijschieten op een bewakingscamera. Maar er is geen film van het moment dat Mohamed met zijn kolossale BMW op een tegenligger, een Honda, klapt. De andere BMW is spoorloos. Niemand vindt er ooit een spoor van terug. Een 29-jarige passagier uit de Honda komt om. De chauffeur een 37-jarige Utrechter ligt twee weken in coma. Hij herinnert zich helemaal niets.

camera’s

De zaak tegen Mohamed zou meegenomen worden in een televisieserie uit de rechtbank. Daar had de verdachte toestemming voor gegeven maar op het laatste moment is er bezwaar gemaakt door de nabestaanden en die camera’s zijn de zaal uit. De nieuwsprogramma’s mogen wel opnames maken maar die mogen de verdachte niet in beeld brengen.

geluid

Tussen al die high-tech is er geen plaats voor een fatsoenlijk werkende geluidsinstallatie. De mensen op de tribune klagen dat ze de rechters en advocaat Jan Boone niet kunnen horen. Boone reageert geprikkeld dat hij komt om zijn cliënt te verdedigen niet om het publiek te vermaken. En dat het openbaar ministerie maar voor een goedwerkende installatie moet zorgen. Dat vindt het publiek, vooral van de familie van de slachtoffers, niet grappig.

straatracer

De oude krijger Boone is scherp en agressief aan het begin van de zaak. Hij maakt zijn gedoemde straatracer duidelijk dat hij voorop gaat in de strijd. Hij gaat er hard in. Dat lijkt niet altijd even zinvol, want de rechter tegenover hem kent hem natuurlijk ook al veertig jaar. De hele lange procesdag blijft hij getuigen-deskundigen schofferen  en rechters onderbreken. ‘Laat u de getuige even uitpraten meneer Boone’, klinkt het steeds maar weer.

doodslag

Maar er staat ook veel op het spel voor Mohamed. Het openbaar ministerie heeft vanaf het begin hoog ingezet. Officier Rose gaat voor de moeilijke opzetvariant. Mohamed heeft volgens de officier meer dan honderd kilometer per uur gereden. Zij eist acht jaar wegens doodslag en poging tot doodslag.

geen bewijs

Volgens Jan Boone is er na het horen van al die  deskundigen wel duidelijk dat niet te bewijzen is dat Mohamed harder heeft gereden dan 70. Misschien is het ongeluk wel veroorzaakt door het slachtoffer. Hij vraagt vrijspraak. Hij vraagt ook om de directe vrijlating van Mohamed. Dat verzoek wijst de rechtbank onmiddellijk af. De uitspraak is op 26 april. (JS)

lees ook:

28 september 2012 Eis opnieuw 8 jaar tegen straatracer

26 april 2012 Straatracer pleegde geen doodslag maar moet wel drie jaar uitzitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.