Over een dna-profiel dat er nooit had mogen zijn en een bivakmuts die er wel had moeten zijn

Utrecht-20120403-00158UTRECHT –  ‘Ik heb die muts misschien wel gedragen, maar ik weet niet wanneer’. De 19-jarige Sayat Z. heeft veel last van zijn geheugen. Hij wordt ook snel kwaad als officier Out hem probeert te ontlokken dat hij een rode bivakmuts heeft gedragen die het openbaar ministerie heeft vernietigd terwijl er nog onderzoek gedaan moest worden.

Die bivakmuts werd samen met een trui gevonden in de struiken vlakbij een huis waar een overval was gepleegd. De twee gewapende gemaskerde overvallers dwongen een vrouw een kluis te openen. In de muts werd dna van Z. gevonden. De officier, de voorgangster van Out in deze zaak, eiste vijf jaar cel tegen Z. en zijn 21-jarige medeverdachte. Maar tijdens het uitspreken van haar eis kreeg zij bericht dat het dna-profiel van Z. nooit in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) had mogen zitten.

dna-profiel

Z. was weliswaar een keer veroordeeld door de rechtbank maar hij was in hoger beroep door het gerechtshof ontslagen van alle rechtsvervolging. Op dat moment had iemand het dna-profiel moeten vernietigen. Maar gelukkig voor heel beschaafd Nederland is dat niet gebeurd.  Alleen voor Z. is het natuurlijk vervelend. En zijn advocate Monique Hilhorst wordt niet moe om te stellen dat er geen enkel spoortje van ander bewijs tegen Z. is. Hij moet onmiddellijk worden vrijgelaten, vindt zijn advocate.

De rechtbank bepaalde dat het dna-onderzoek opnieuw moest. De uitkomst was voorspelbaar. Alleen bepaalde de rechtbank ook dat de muts moest worden onderzocht op speekselsporen. Dat kan niet meer omdat de muts, net als de sweater, is vernietigd. Niet alles kan natuurlijk altijd maar meezitten. Officier Out herhaalt de eis van zijn collega, maar eigenlijk wil hij nog meer onderzoek. Advocate Hilhorst wil vrijspraak. De rechtbank beslist over twee weken. (JS)

lees ook:

2 mei 2012 Vier jaar cel voor woningovervaller wiens dna niet in de databank hoorde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.