Is dwangverpleging nodig voor moedermoordenaar

RB_UTRECHT_reasonably_smallUTRECHT – ‘Mijn cliënt is ook slachtoffer. Toen hij bijkwam uit zijn psychose ontdekte hij dat hij zijn moeder had doodgestoken’. Dat stelt advocaat Boumanjal over de 25-jarige Karim B.. B. die zijn moeder met een mes in de borst stak, is onderzocht is door drie deskundigen. Het advies van de deskundigen luidt tbs met voorwaarden en een lange klinische opname. Boumanjal wil dat de rechtbank de zaak aanhoudt zodat de deskundigen een plan met voorwaarden kunnen opstellen.

geweld

De officier van justitie verzet zich. Officier Alexandra Bijleveld stuurt aan op een tbs met dwangverpleging. De officier wijst er op dat B. misschien wel psychisch ziek is, maar dat hij in het verleden is veroordeeld voor gewelds- en vermogensdelicten. Zij wil daarom de deskundigen op de zitting hun verhaal laten doen.

tbs

Daar heeft Boumanjal geen bezwaar tegen. Maar hij wil graag dat de zaak snel wordt afgehandeld. De rechters wijzen hem er nog op dat de rechtbank ook een voorwaardelijke tbs kan opleggen zonder dat er een plan is opgesteld. Dat is dit jaar al twee keer gebeurd. Officier Bijleveld maakt duidelijk dat het openbaar ministerie niet blij is met die ontwikkeling. Zij gaat daar fel tegen in, want de reclassering kan niet goed op tbs’ers letten als er geen duidelijk plan is, vindt zij.  De rechtbank beslist volgende week. De zaak gaat verder op 20 juni. (JS)

lees ook:

2 april 2012 Volgens advocaat mogelijk geen opzet moedermoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.