Filefuikkiller weer vast

Utrecht-20120327-00147UTRECHT – Het gaat weer tenminste drie maanden duren voordat Maikel R. weer in een file staat. De rechtbank bepaalt dat de filefuikkiller in de cel blijft. R. wordt beschuldigd van doodslag en poging tot doodslag op de A2.

rijksrecherche

Het veelbesproken en rondgetwitterde rapport van de rijksrecherche is eindelijk beschikbaar en zowel advocaat Gerald Roethof als officier van justitie Alexandra van Bijleveld voelt zich gesteund. De rijksrecherche moest aan de slag omdat heel Nederland verbaasd was toen bleek dat de fatale filefuik door de politie zelf was georganiseerd. Het dodelijke slachtoffer werkte mee aan het vangen van een benzinedief.

Advocaat Roethof roept al maanden dat het niet proportioneel is om een benzinedief te vangen met een gevaarlijke file. Hij vroeg op de eerste zitting op 30 januari al direct om de zaak naar de prullenbak te verwijzen. De rechtbank wees dat af. De rechtbank bepaalde toen dat het rapport van de rijksrecherche aan het dossier moest worden toegevoegd.

hulpofficier

Roethof heeft het rapport gelezen en het is hem duidelijk geworden dat de politie haar eigen protocollen niet naleeft. Er had een hulpofficier van justitie moeten beslissen en dat is niet gebeurd. Roethof vindt dat R. die tot 30 mei in het Pieter Baan Centrum wordt behandeld, onmiddellijk op vrije voeten moet.

De officier Bijleveld heeft in het rapport gevonden dat tien getuigen hebben gezien dat R. op agenten is ingereden. Dat is extra bewijs voor poging doodslag. Ze verzet zich tegen vrijlating en ze krijgt de rechtbank mee.  De volgende zitting is op 2 juli. De inhoudelijke behandeling is op 24 en 25 september. (JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.