Joden vermomd als katholieken

Utrecht-20120403-00158UTRECHT – ‘Mijn moeder heeft ons opgevoed als katholieken om ons na de oorlog te beschermen. Ik ben dankbaar en ik heb op haar sterfbed beloofd dat ik die taak zou overnemen.’ Zo verklaart de 59-jarige Paul het wapenarsenaal dat in zijn huis is gevonden.

Paul heeft 40 jaar bij de bank gewerkt en 20 jaar als reservist in het leger gezeten. Hij zegt dat hij is afgekeurd omdat hij keelkanker had. Af en toe is het onduidelijk waar zijn uitgebreide fantasie de overhand neemt.

begrafenis

De feiten zijn wel duidelijk. Na de begrafenis van zijn moeder was Paul zo in de war dat hij een auto openbrak waarin een wapen in het zicht in lag. Hij nam het geweer mee naar huis. Iemand had het nummer van zijn auto opgeschreven en de politie had hem in vijf minuten te pakken. Paul vertelde aan de politie dat hij het wapen mee had genomen vanwege de belofte aan zijn overleden moeder. In het huis vond de politie een paar geweren, een imitatiepistool en heel veel munitie.

De eigenaar van het geweer is zijn vergunning kwijt omdat het wapen in het zicht lag. Hij eist een schadevergoeding maar Paul die ook logisch kan nadenken wil geen schadevergoeding betalen voor een wapen dat de komende drie jaar bij de politie ligt en daarna terug gaat naar de eigenaar. Dat is rechter Yvonne Baauw met hem eens.

vrijspraakjes

Rechter Baauw vraagt hem nog maar een keer wat hij precies wilde met al die wapens. Maar Paul blijft bij zijn verhaal. Hij houdt vol dat hij nog een paar vergunningen had. Dat levert hem een paar vrijspraakjes op. Hij noemt zijn persoonlijke omstandigheden ‘de hel op aarde’. Zijn zoon heeft een zelfmoordpoging gedaan, zegt hij.

De officier eist vier maanden voorwaardelijk. Een andere straf is eigenlijk niet mogelijk na al die zielige verhalen.  Rechter Baauw halveert dat zelfs nog.  Paul doet in de zaal al afstand van zijn recht op hoger beroep.(JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.