Antillianen onder elkaar

Utrecht-20120427-00170UTRECHT – ‘Hij was dronken toen hij me heeft geslagen. Morgen is hij het vergeten. Ik wil geen aangifte doen’, zei de vriendin van de 34-jarige Wyatt tegen de politie. Maar zo werkt het niet in dit land. Het openbaar ministerie wil ook de slachtoffers van huiselijk geweld beschermen en Wyatt verdween achter de tralies. Hij liep ook nog in een proeftijd.

Wyatt had een Antilliaanse agent gesmeekt om hem niet mee te nemen: ‘Wij Antillianen moeten voor elkaar opkomen’. Rechter Roel den Otter verbaast zich daarover. Het probleem met Wyatt is dat hij nuchter een erg aardige man lijkt,  maar compleet verandert als hij iets gebruikt. Helaas is hij verslaafd aan alcohol en drugs.

losse handjes

Hij zit twee maanden vast en de officier is het zat. ‘Je kunt hier niet iedere keer voor precies dezelfde feiten terugkomen’, zegt officier Franken. Ze eist tien weken cel. Die voorwaardelijke straf hoeft Wyatt van haar niet uit te zitten. Ze wil de proeftijd met een jaar verlengen maar dan moet Wyatt wel hulp zoeken voor zijn losse handjes. Want daar is volgens het dossier in dit hulpzieke land nog nooit iemand mee aan de slag geweest.

Advocate Esther van Elst doet haar best om Wyatt vanavond naar huis te krijgen. De mishandelde echtgenote heeft zelfs een brief geschreven dat ze van Wyatt houdt en het financieel niet redt zonder hem. Maar het stoort rechter Den Otter dat Wyatt op geen enkele manier zelf de verantwoordelijkheid neemt. U heeft al drie keer een voorwaardelijke straf gehad, overweegt de rechter. Hij besluit dat Wyatt tien dagen extra moet zitten. Verder neemt hij de eis over. (JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.