Een gevluchte Afghaan met een oorlogstrauma en een alcoholprobleem

UTRECHT – De 52-jarige Sawer T. zou op 12 mei vrij komen, maar de officier van justitie voorkomt dat. T. een gevluchte Afghaan, werd vier jaar geleden aan de telefoon heel kwaad op een ambtenaar van de sociale dienst. Hij stapte met een mes in een bus om dat eens uit te gaan praten. Onderweg stak hij de buschauffeur neer.

Na de nodige omzwervingen langs paleizen van justitie moest T. vier jaar zitten wegens poging tot moord. Over twee weken mag hij voorwaardelijk vrij. Het is bijna ongelooflijk maar nu T. naar buiten mag, wil de officier van justitie in Utrecht daar niet aan meewerken. Officier Out herinnert zich dat zijn collega drie jaar geleden acht jaar gevangenisstraf heeft geeist. Er is nog niets veranderd en de getraumatiserde en verslaafde T. mag niet als  een wandelende tijdbom terugkeren, vindt de officier.

reclassering

T. wil vrij. Hij kan bij een voormalig medegedetineerde wonen. Raadsman Ronald van der Graaf moppert op de gang dat er nog geen  deskundigenrapporten zijn. Hij krijgt ze van de rechtbank overhandigd. In dat rapport staat een keiharde conclusie van de reclassering dat T. niet vrij mag komen. T. is niet geschikt voor begeleid wonen en hij kan zeker niet alleen wonen, stelt de reclassering.

Dat zijn harde woorden.  Officier Out wil dat rapport gebruiken om bij T, af te dwingen dat hij meewerkt aan een behandeling. Van der Graaf wil het rapport bestuderen. De rechtbank geeft hem daar de tijd voor. De zaak gaat verder op 22 mei. (JS)

lees ook:

22 mei 2012 Openbaar ministerie blundert tijdbom op straat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.