Het gelijk van de rechter een verkeersvertragende actie is ongevaarlijk

Utrecht-20120427-00170UTRECHT – Zelden zal een rechter sneller gelijk hebben gekregen dan Sheila Hagedoorn die een verkeersvertragingsactie van de politie toestaat. De bazen van de actievoerdende politiemensen hadden een kort geding aangespannen omdat de actie te gevaarlijk zou zijn. De rechter wijst hun verzoek af. Twee uur later blijkt haar gelijk. Grote files, grote ongelukken blijven uit.

Stakingskortgedingen makten deel uit van de rechtbankcultuur. Die kortgedingen dienen twee doelen. Ze zorgen voor een hoop publiciteit voor de actievoerders. Ook nu draaien de camera’s van RTL en NOS in de zaal. De rechtszaken zorgen er ook voor dat in stakingsland duidelijk wordt wat mag.

verkeersvertragend

De bazen zijn duidelijk. Iedere actie van de politie gaat eigenlijk te ver in een politie-uniform. Bovendien is een verkeersvertragende actie levensgevaarlijk. Maar Loe Sprengers de advocaat van de bonden betoogt dat ambtenaren van Europese wetgeving actie mogen voeren. Dan is het logisch dat agenten iets doen in uniform. Bovendien garanderen de bonden dat het verkeer op deze meivakantiedag minder in de file staat. Voorzieningenrechter Hagedoorn geeft de werknemers deze keer hun zin.

Er volgt een hoger beroep. De politiebazen laten het er niet bij zitten. Maar dan is de actie al geweest. Dan kan een hogere rechter in alle rust bepalen of Hagedoorn ook juridisch gelijk had. Wordt vervolgd. (JS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.