Geen vervolging na dode in cel

utrecht-20120327-00147 UTRECHT – De officier van justitie stelt geen vervolging tegen de gevangenis in Nieuwegein en haar personeel vanwege de dood van een 35-jarige gedetineerde een jaar geleden. Volgens de officier is niemand een strafbaar gedrag te verwijten.

hartpatiënt

De man zat vast op verdenking van diefstal Hij stief een jaar geleden. Hij was hartpatiënt. Er deden snel geruchten de ronde dat bewakers niet hadden gereageerd op zijn geroep. Advocaat Sonny Jansen deed namens de familie aangifte van dood door schuld. Die aangifte zal niet tot vervolging leiden.

voldoende zorg

Volgens de officier was was bekend dat de man hartpatiënt was en heeft de gevangenis voldoende zorg geboden. De man heeft in de avond van 17 mei 2011 geen gebruik gemaakt van het meldsysteem. Er zijn geen verklaringen van medegedetineerden dat de man lawaai maakte in zijn cel. Getuigen die hebben verklaard lawaai te hebben gehoord vanuit de cel, geven aan dat dit na twaalf uur ’s nachts was. De schouwarts heeft vastgesteld dat de man toen al was overleden. Een anonieme bron, die iets heeft gemeld aan RTV Utrecht, is niet achterhaald.

artikel 12

Advocaat Jansen geeft aan dat hij de brief en het dossier vandaag heeft ontvangen. Pas als hij het heeft bestudeerd, laat hij weten of hij een artikel 12 procedure zal beginnen. Om bij het gerechtshof in Arnhem om vervolging af te dwingen. (jurgenswart.wordpress.com)

3 gedachten over “Geen vervolging na dode in cel”

 1. Artiekel 12:
  1 Wordt een strafbaar feit niet vervolgd, de vervolging niet voortgezet, of vindt de vervolging plaats door het uitvaardigen van een strafbeschikking, dan kan de rechtstreeks belanghebbende daarover schriftelijk beklag doen bij het gerechtshof, binnen het rechtsgebied waarvan de beslissing tot niet vervolging of niet verdere vervolging is genomen, dan wel de strafbeschikking is uitgevaardigd. Indien de beslissing is genomen door een officier van justitie bij het landelijk parket of bij het functioneel parket, is het gerechtshof te ?s-Gravenhage bevoegd.

  2 Onder rechtstreeks belanghebbende wordt mede verstaan een rechtspersoon die krachtens zijn doelstelling en blijkens zijn feitelijke werkzaamheden een belang behartigt dat door de beslissing tot niet vervolging of niet verdere vervolging rechtstreeks wordt getroffen.

  Alsjeblieft Janneke. Artiekel 12 Strafrecht.

  Groetjes,
  Nikkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.