Liever een loonstrook mee naar de zitting dan een advocaat

utrecht-20120327-00147 UTRECHT – Ik kom hier niet om zielig te doen zegt de 23-jarige Roy tegen rechter Brouwer. Daarom heb ik ook geen advocaat meegenomen. Roy tovert wel een loonstrook uit zijn zak  om te laten zien dat hij 36 uur per week in een snackbar werkt. Roy doet net of criminaliteit uit een lang vervlogen periode uit zijn leven stamt. Maar hij heeft genoeg ervaring bij de strafrechter om te weten dat twee beschuldigingen toch niet te bewijzen zijn..

valse sleutel

Een echte advocaat had wel kunnen voorkomen dat Roy met politierechter Brouwer serieus aan het steggelen ging over een valse sleutel. Roy bezweert dat hij geen sleutel heeft nagemaakt.Rechter Brouwer legt hem uit dat een valse sleutel een juridisch begrip is en dat een echte sleutel best een valse sleutel kan zijn.

camera

Roy had geen toestemming om die echte sleutel te gebruiken toen hij geld pakte uit een kassala in het restaurant waar hij als schoonmaker werkte. Na twee diefstallen werd de eigenaar van het restaurant achterdochtig. Hij hing een camera op. Roy liep tegen de lamp. Hij bekende een diefstal.  Officier van justitie Nquyen acht er drie bewezen ter waarde van 175 euro. Roy heeft een strafblad met een enkele diefstal en veel geweld. De officier eist 80 uur werken waarvan 30 uur voorwaardelijk.

Rechter Brouwer overweegt dat de sleutel op een plek lag waar alle medewerkers van het restaurant konden komen. Ze ziet verder geen bewijs voor die andere twee diefstallen. Ze legt 60 uur op waarvan 20 voorwaardelijk. (jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.