Een dag zitten voor een debiele vernieling

utrecht UTRECHT – Danny hangt graag de stoere jongen uit maar hij kan zich moeilijk een houding geven in de rechtbank. U lijkt het ook niet zo erg te vinden, zo vat politierechter Margo Somsen dat nonchalante gedrag samen. Maar 18-jarige jongens die timmerman willen worden, blinken vaker niet uit in de communicatie.

debiel

Danny kwam met twee andere jongens van een feest. Ze wrikten een paar staatstenen los en ze sloopten twee bushokjes, ‘Vindt u daarvan’, vraagt Somsen. Ik vind het bedreigend en eng, antwoordt de rechter zelf maar. Ik vind het een debiel feit, voegt ze daar nog aan toe. Die taal begrijpt Danny. Hij is het ermee eens.

proeftijd

Danny heeft een groot probleem. Hij liep in een proeftijd. Hij is door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot 150 uur werkstraf waarvan 50 uur voorwaardelijk wegens openlijk geweld tegen personen Hij moet sowieso 50 uur gaan werken. Daarnaast is er een nieuwe wet van kracht. Wie binnen drie jaar twee keer veroordeeld wordt voor openlijke geweldpleging, moet de cel in.

gevangenisstraf

Deze laatste gewelddaad was weliswaar tegen een bushokje, maar er is geen ontkomen aan, betoogt officier Ramon Esbir Wildeman. Danny’s moeder verstijft op de publieke tribune als ze dit hoort De officier eist 15 dagen cel waarvan 14 voorwaardelijk en in totaal honderd uur werken.

Rechter Somsen neem de celstraf over. Dat zal wel een dagje op een politiebureau worden, denkt zij. En ze halveert de werkstraf omdat Danny het vreselijk druk heeft met werk en opleiding. . (jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.