Een verloren middag voor een verdachte die nog steeds de doodstraf verwacht

arnhem ARNHEM – Het gerechtshof in Arnhem houdt de zaak tegen de 59-jarige Y.B. uit Hengelo aan.  Er is geen tolk om aan B, uit te leggen dat in Nederland de doodstraf niet wordt opgelegd.

avondwinkel

De ernstig verwarde B. is ervan overtuigd dat hij de doodstraf krijgt. Hij is op 23 december door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot 30 maanden wegens verkrachting en aanranding. B. was de eigenaar van een avondwinkel en hij heeft in Enschede twee medewerksters en een vrouw die geld van hem wilde lenen seksueel misbruikt. Hij heeft de vrouwen volgens dagblad Tubantia onder het uitspreken van Arabische spreuken aangerand.

B. zit in forensisch psychiatrische inrichting. Het hoger beroep zou vandaag dienen,. Maar advocaat Jeroen Michels twittert vanuit het paleis van justitie in Arnhem dat het een mislukte middag was omdat men vergeten was een tolk op te roepen.

tolken

Voor de belastingbetaler is het een dure middag. Een heel circus aan juristen kan onverrichter zake naar huis gaan omdat er niemand kan vertalen. Iets wat heel vaak gebeurt in de rechtbank. Na het gedetineerdenvervoer komt het regelen van tolken op de tweede plaats van grote ergernissen van de rechtbankgebruiker.

Hoe moeilijk is het om in hoger beroep, als allang duidelijk is wat voor dialect de man spreekt, de juiste tolk te regelen. En hoe goed de verdachte ook Nederlands spreekt, als hij eenmaal een tolk heeft gebruikt dan kan er geen zitting zonder tolk doorgaan. De zaak gaat verder op 12 juni. (jurgenswat.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.