Gewetenswroeging kost 12 jaar bij de officier

Wetboek_dichtUTRECHT – Vincent K. wist dat zijn vader in een badjas is vermoord. Dat is daderkennis. Dat maakt zijn bekentenis geloofwaardig, betoogt officier van justitie Ester Lodder. Lodder acht het niet het zware moord maar het lichtere doodslag bewezen, maar ze eist wel een hele forse 12 jaar gevangenisstraf tegen Vincent.

getuige

De officier vertelt dat de buurman van Vincents vader de belangrijkste getuige is. De buurman heeft op de avond van de moord een zoon van het slachtoffer gezien. Hij heeft een jongeman emotioneel horen schreeuwen. Alles bij elkaar opgeteld was Vincent vanaf de eerste minuut verdachte nummer een. Toen de zaak niet rondkwam, hoopte de officier dat Vincent gewetenswroeging zou krijgen. Aldus geschiedde.

kamerjas

Nadat Vincent door zijn eigen familie nog een keer is aangespoord om toch vooral de waarheid te zeggen, valt er voor advocaat Geert Iem Roos weinig meer aan toe te voegen. Roos sputtert vooral tegen over die kamerjas. Het is maar de vraag of dat daderkennis is, zegt hij. De eis vindt hij veel te hoog. Hij betoogt dat Vincent een net volwassen kind was dat met zijn vader wilde praten 0ver iets uit zijn jeugd. Vincent vertelt in zijn laatste woord dat hij spijt heeft en dat hij zijn vader mist. Uitspraak 9 juli.

lees ook:

19 juni 2012 De vadermoordenaar is een keurige fatsoenlijke jongen

8 mei 2012 Gewetenswroeging is een kostbare zaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.